A+ A A-

Pretraga pitanja

Odabir hutbe

Pitanje

Esselamu alejkum!
Da li je suprotno Ustavu IZ BiH da odbor odlučuje kakvu će hutbu efendija na džumi da održi?
Moram vam to malo preciznije objasniti: radi se o tome da smo dobili primjedbe na hutbe, najviše zbog toga što efendija previše odstupi od teme koju je inače bio započeo - a ode u jednu krajnost na koju se jedni smješkaju ili čak glasno nasmiju (očito zbog nedostatka znanja) a ostali klimaju glavom (zato što je žalosno da te riječi insan čuje iz usta jednog efendije, koji predstavlja autoritet). Smisao hutbe jeste upravo da opominje i ukazuje na propuste sviju nas, tako da se možemo poboljšati u tome.

Sada odbor: on ne bi "izmišljao" samostalno neke hutbe, nego bi uzimao hutbe sa stranice Rijaseta BiH (sekcija "Hutbe") i onda bi to uručio efendiji npr. sedam dana prije džume da se on može pripremiti (da ne bi je samo čitao sa papira).
Da li je takav postupak u suprotnosti Ustavu IZ?

 

Odgovor

Spomenuti postupak nije u suprotnosti s Ustavom IZ, budući da Ustav IZ ne precizira sadržaj niti način pripremanja hutbe, ali nije uvijek najbolje rješenje, zato što svaki džemat ima svoje specifičnosti. Ali ako imam ima problema s pripremanjem hutbe, svakako je bolje da uzme gotovu hutbu s Rijasetove stranice nego da održi bilo kakvu hutbu. Hutbu je bolje imati napisanu, nego da imam improvizira, posebno ako nije vješt i sposoban govornik. Nije sramota čitati napisanu hutbu. Sramota je ako je hutba nepripremljena, nesadržajna, neadekvatna. Za hutbu odgovara imam, a ne džemat. Ne smeta da džematski odbor posavjetuje imama o onome što smatra da je korisno da se iznese tokom hutbe, ali konačnu odluku treba donijeti imam, jer on odgovara za sadržaj hutbe, a ne džemat.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH