A+ A A-

Pretraga pitanja

Mjesto plaćanja članarine

Pitanje

Živim i radim u Sloveniji. Član sam Islamske zajednice u Republici Sloveniji i pripadam džematu Jesenice. Naravno članarinu plaćam džematu kojem pripadam.
Problem se javlja, kad je u pitanju selo u kojem je rođen moj babo. Radi se o selu Tomina kod Sanskog Mosta i za džžemat Tomina. Bio sam zaprešćen činom, da se moje ime nalazi na tabli među onima koji su dužni plaćati članarinu tom dežamtu.
Gdje sam dužan plaćati članarinu?
Ako je vaš odgovor onakav, kakvog su mi rekli ovdje u Jesenicama u odboru Islamske zajednice u Republici Sloveniji a to je da sam dužan plaćati u gradu u kojem živim i u kojem ću ako Bog dž.š. da i preseliti na Ahiret, onda vas molim, da apelujete na zvanični džemat Tomina i da uklonu moje ime sa table.

Odgovor

Savjetujemo Vam da Vašu primjedbu proslijedite Uredu muftije ljubljanskog i sabornicima u Saboru IZ u BiH, koji trebaju aktuelizirati i postaviti to pitanje na sjednici Rijaseta, odnosno Sabora Islamske zajednice, u cilju rješavanja tog pitanja. Koliko znamo, nema jedinstvenog rješenja ovog pitanja, a treba ga riješiti na jedinstven način koji bi važio za cijelu Islamsku zajednicu u BiH i dijaspori.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH