A+ A A-

Pretraga pitanja

Njednaka članarina

Pitanje

Živim u Švedskoj i do sada sam radila gdje sam s radom imala sva osiguranja. Sad sam se penzionisala i želim biti član Merhameta-Islamske zajednice u gradu u kojem živim, jer u slučaju smrti želim da me opreme onako kako sam se i rodila i kao moji rahmetli roditelji. U gradu u kojem živim čujem od mojih prijatelja da se članstvo mora platiti 2 godine unazad. Ja sam osoba stara 65 godina i uz Božiju pomoć ću još živiti makar 10-tak godina. U Malmeu gradu koji je 200 km južnije od moga, ljudi se učlanjuju u Islamsku zajednicu i plaćaju članarinu za tekuću godinu. Da li je moguće da se u različitim gradovima plaća različita visina članarine? Uz dužno poštovanje i selam!

Odgovor

Ne postoji jedinstveno utvrđena visina članarine na nivou Islamske zajednice, pa vjerovatno i na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Zato je moguće da u različitim mjestima bude različit iznos članarine, ovisno o broju članova džemata. Što je manji broj džematlija, veća je članarina i obratno. Visinu članarine određuje medžlis IZ ili džemat u dijaspori. Nije nam poznato da se na teritoriji nekog mešihata određuje jedinstven iznos članarine.
Dakle, visina članarine i način njenog plaćanja u potpunosti ovisi o tome kako se dogovori vaš džemat i Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj. Niko vam sa strane ne nameće neke odluke u tom pogledu. Stoga, razgovarajte s vođstvom vašeg džemata i glavnim imamom za Švedsku Idriz ef. Karamanom. Ako se i u drugim gradovima u Švedskoj članarina ne plaća unazad dvije godine, već od dana učlanjenja, smatramo da bi bilo dobro da se tako postupi i u vašem gradu. Ali to zavisi od odluke džemata i situacije u samome džematu. Možda postoji stvarna potreba za takvim postupkom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH