A+ A A-

Pretraga pitanja

Nesporazumi s imamom

Pitanje

Obraćam vam se sa teškim bolom i brigom na srcu. Ja sam džematlijka iz džamije u Hammu, u Njemačkoj. Imam tri brata koji redovno idu u džamiju, dvojica od njih su u odboru. Najmlađi brat puno se druži s omladinom i voli ga omladina, voli kad on im nešto objasni, jer to zna na lijep i miran način. Zato su ga izabrali pa povede s omladinom aktivnosti u džamiji da se ta naša omladina što više sakuplja u džamiji. Naša djeca kao i omladina neće da ide pred ovog našeg imama u džamiju, zato što on ne zna ili neće da se sa tim opterećuje. Jedne prilike ga je moj brat pitao za jedan hadis, on mu je odgovorio da njega ne interesuju pustinjske priče.
Puno je te omladine bilo, ali naš sadašnji imam je potiv, toga, došao je kad su se skupili i tražio imena te omladine, onda je roditelje te omladine nazvao i rekao im da moj brat njima tu prodaje drogu, da je on taliban.
Molim vas šta bi vi činili da to neko o vašem sinu kaže?

Odgovor

Budući da nam sva ta situacija u džematu nije dovoljno poznata, i da bismo trebali saslušati i drugu stranu prije komentara i ocjene situacije, nismo u stanju iz ove pozicije dati pravu preporuku. Na osnovu Vaših riječi možemo zaključiti da postoji nepovjerenje na relaciji imam - omladina te da bi trebalo poraditi na otklanjanju uzroka nepovjerenja. Imam nema pravo etiketerirati omladinu takvim imenima; to je znak njegove nesigurnosti. Vaš prigovor na ponašanje imama uputite džematskom odboru i Mešihatu IZ u Njemačkoj, a možete i Uredu za dijasporu Rijaseta IZ u Sarajevu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH