A+ A A-

Pretraga pitanja

Zakon o mezaristanima

 

Pitanje

Molio bi vas da mi odgovorite da li je donešen zakon na nivou Bosne i Hercegovine da se mora platiti na mezarlucima ograda oko kabura, te da li na nivou Islamske zajednice Ćela mogu samostalno donositi takve odluke o plaćanju i visini plaćanja.

Obrazloženje: Ja i moja sestra, smo napravili ogradu oko kabura rahmetl ocu i materi, i oni su nam saopćili da moramo platiti jer je to na nivou Islamske zajednice BiH tako donešeno. Molio bi Vas da mi pomognete što zakon kaže i što mogu na nivou mjesne zajednice odlučiti.

 

Odgovor

Pitanje uređenja, održavanja i upravljanja mezarlucima u nadležnosti je mjesnog medžlisa Islamske zajednice. U Vašem slučaju to je Medžlis IZ Kozarac ili Medžlis IZ Prijedor, ovisno o tome kojem medžlisu pripada džemat Ćele. Pravilnikom o radu medžlisa IZ ta je materija data u nadležnost medžlisa IZ. Medžlis može prepustiti džematu određena pitanja u vezi uređenja i upravljanja mezarlucima. Prema tome džemat ima pravo, po ovlaštenju medžlisa IZ, ako to nije jedinstveno regulisano na nivou medžlisa, određivati takse za različite oblike korištenja džamatskog mezarluka.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH