A+ A A-

Pretraga pitanja

Sergija za karneval

 

Pitanje

 

Esselamu alejkum!

Vi znate šta je to karneval i kakve se sve gluposti provode, šta se sve radi. To se na zapadu jos zove Fasnacht. Mi smo imali prošlog petka tj. 19. 10. 2007. sergiju poslije džume namaza za pomoć jednoj grupi učesnika ovog ludila.

Velika većina džematlija je prezirala tu odluku, a ništa nije mogla da učini protiv toga.

Kako ukazati imamu na to? Ko da mu kaže da to nije u redu?

 

Odgovor

Primjedbe koje imate na rad imama, prvo saopštite njemu nasamo i razmotrite njegove razloge za takav postupak. Možda ima neki opravdani razlog koji Vama nije poznat. Ukoliko smatrate da to nije urodilo plodom, obratite se džematskom odboru, zatim oblasnom imamu, pa predsjedniku Mešihata i muftiji za Njemačku, pa Uredu za Bošnjačku dijasporu. To je način i procedura ukazivanja na primjedbe koje imate prema radu imama, bile one opravdane ili ne. Nadležni organ će ocijeniti validnost Vaših primjedbi.

Ne branimo nijednog imama i njegove eventualne greške, ali trebate znati da posao imama u dijaspori nije nimalo lahak i džematlije mu ga ne trebaju bez jakog razloga otežavati i osporavati. Nema ljudi bez greške, pa tako ni imama. Neke se greške mogu tolerisati, a neke ne. Nadležni organi su meritorni da o tome donesu sud. Teško je svakom džematliji ugodit i po njegovom mišljenju i nazoru postupit. Nisu ni sve džematlije jednodušne u ocjeni postupaka imama. Imam je dužan da postupa sukladno propisima islama i odredaba pravilnika o radu imama.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH