A+ A A-

Pretraga pitanja

Nadgledanje rada imama

 

Pitanje

Esselamu alejkum!

Da li u Islamskoj zajednici postoji ikakva komisija koja nadgleda rad imama i kako oni klanjaju. Kad kažem kako klanjaju mislim na brzinu njihovog klanjanja, jer ponekad nisam u stanju ni da izgovorim nakon rukua lekel hamd, a imam je već¦ na sedždi, a smirivanja između dvije sedžde skoro da i nema. Koliko znam imami imaju sastanke (seminare) jednom sedmično, pa zašto im ponekad ne ukažete na te stvari? Koliko vidim više se nekad bave tevhidima, mevludima, a nemarni su prema VADŽIBIMA.

Halalite mi na ovom pitanju, nisam neka cjepidlaka ali stvarno u nekim džamijama ovo je
realnost!

 

 

Odgovor

Rad imama, po službenoj dužnosti, nadgledaju i kontrolišu glavni imami, muftije i Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamke zajednice. Koliko znamo, ne postoji neka specijalna komisija koja bi pratila rad imama, posebno kada je u pitanju klanjanje i vršenje obreda općenito.

Pretpostavka je da imami koji imaju dekret za obavljanje te službe dobro znaju svoj posao i da ga dobro izvršavaju. U praksi, međutim, pokazuje se da neki imami doista prebzo klanjaju ili više vremena posvete onome što nije prioritetno u njihovom radu na uštrb onoga što bi trebala biti njihova prevashodna zadaća i posao. No, i u toj ocjeni ljudi se razlikuju.

Neke džematlije prigovaraju imamu na brzini u klanjanju, dok drugi istom imamu prigovaraju da je spor. Teško je cijelom džematu biti prav. Srednji put je i u tome najbolji: ni prebrzo ni presporo. 

Imami bi morali voditi računa o ta'dili- erkanu prilikom klanjanja namaza. Ako to pravilo ispoštuju neće biti prigovora u vezi brzine klanjanja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH