A+ A A-

Pretraga pitanja

Posao u banci

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Zaposlen sam u „Union banci" d.d. Sarajevo. Banka je organizovana i radi po klasičnim principima i normama domaćeg i međunarodnog  bankarstva (konvencionalno bankarstvo zasnovano na plaćanju i naplati kamata).

Kao zaposlenik banke primam platu iz sredstava koja su ostvarena naplatom raznih vrsta naknada, ali i kamate. Pitanje glasi: ima li harama od kamate u mojoj plati kojom izdržavam porodicu ?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nedvojbeno je da je plata uposlenika u konvencionalnim bankama koje posluju na kamatnoj osnovi mješavina halala i harama, shodno šerijatski dozvoljenim i nedozvoljenim bankarskim transakcijama i zaradama koje se ostvaruju takvim poslovima. Ukoliko želite izbjeći bilo kakvu šubhu u pogledu Vaše plaće i zarade, potražite drugi posao. No, ne možemo generalno savjetovati muslimanima da ostave takva radna mjesta, jer bi time brojni radnici muslimani ostali bez posla i na njihova mjesta bi se zaposlili drugi. Bankarski sektor je važan za opći ekonomski razvoj društva i ne može se prepustiti u cijelosti drugima. Ako možete unutar banke naći radno mjesto koje nije izravno povezano s kreditiranjem, to bi bilo bolje prijelazno rješenje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH