A+ A A-

Pretraga pitanja

Otvaranje safari parka

Pitanje

Esselamu alejkum.

Veliki sam ljubitelj životinja. Pasa sam nekada bio isto tako veliki ljubitelj i odgajatelj, ali nakon sto sam saznao stav islama o istom prestao sam s odgajanjem i držanjem. Međutim nedavno se pojavila ideja o osnivanju Safari parka, prvog na Balkanu i u BiH.
Park je predviđen na 15 hektara zemlje, i udomljavao bi velike-egzotične mačke: lavove, tigrove, ocelote, leoparde, geparde, jaguare
Životinje bi imale optimalne uslove za život, i boravile bi na otvorenom (dakle bez kaveza i skučenog prostora). Stoga imam tri pitanja:
-Da li je muslimanu dozvoljeno biti vlasnikom i osnivačem safari parka (zoološkog vrta)?
-Da li je novac zarađen od ulaznica, naplaćen od posjetilaca parka haram novac (jer time namjeravam izdržavati sebe i porodicu, jer ovo smatram i biznisom)?
-Da li islam propisuje još neke uslove držanja životinja u zatočeništvu, osim dobrog postupanja i optimalnih uslova smještaja i hranjenja?

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Osnovni princip, kada je riječ o poslovima i raspolaganjima kojima se ljudi bave, jeste dozvoljenost, osim ako postoji poseban dokaz da su određeni poslovi i postupci zabranjeni. U slučaju formiranja safari parka kao edukativno-rekreativnog centra u kojemu bi se držale razne životinje, uz optimalne uslove njihovog boravka, nema šerijatskih dokaza o zabrani te vrste posla. Prema tome, smatramo to dozvoljenim biznisom, ukoliko se ispoštuju svi standardi koji reguliraju tu oblast. Naravno, zarada od prodaje ulaznica je dozvoljena. Preporučujemo Vam jedino da ne držite u tom parku svinje, jer muslimanu nije dozvoljeno posjedovanje niti korištenje svinja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH