Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Šminka i vjerski obredi

Pitanje


U našem Merhametu u Njemačkoj mnoge mlađe žene dolaze našminkane tj. sa maskarom, oči našminkane a pogotovo sa lakom na noktima.
Prošle nedelje smo počeli diskutovati o tome, ja lično smatram da nije ženama dozvoljeno klanjati namazane, naparfemisane itd. Samo znam za surmu na oči da je to lijepo, ništa drugo, jer po mom, nismo mi žene pošle na svadbu nego da obavljamo namaze i stojimo ispred Uzvišenog ALLAHA DA SE NJEMU KLANJAMO, a pogotovo sa lakom na noktima. Pa kako je to onda na lakirane nokte abdest uzeti. to ne ide.
Molim vas ako ikako možete da mi odgovorite na ovo pitanje?
Esselamu alejkum i hvala vam velika unaprijed!

 

Odgovor

Slažemo se sa Vašim primjedbama koje su na tragu predostrožnosti u ibadetima i nastojanju da se ibadeti, posebno, namaz, obave na najbolji i najpotpuniji način. Dobro bi bilo da se svi vjernici i vjernice pridržavaju tog principa. Međutim, u našem slučaju realnost često diktira rješenja ili šutnju na nake manje propuste kako bi se izbjegao veći propust. Naime, u navedenom slučaju, mnogi će reći da je bolje da dođu u džamiju ili na neko predavanje i sl. i takve, nego da ne dođu nikako. Veća je mogućnost da će se popraviti ako dođu nego ako ne dođu. Zato Vam preporučujemo da budete saburli i fleksibilni u Vašem nastupu prema njima. Neka nam je Allah svima na pomoći da učvrstimo naše noge na pravome putu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH