Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Policijski rad u opasnostima

Pitanje


 

Radim u inostranstvu u posebnoj jedinici policije, koja djeluje u situacijama kada dođe do otmice, pljački itd... gdje postoje taoci, ili gdje postoji neminovna opasnost za ljude u okruženju.

Preciznije rečeno, ja sam treniran za snajperistu, i najčešće kada se moja jedinica pozove i kada ja dođem na teren, ja sam veoma često prinuđen da zbog sigurnosti nedužnih civila i taoca, moram ubiti kriminalca koji drži taoce ili slično.

Razmišljao sam, da li je meni takav posao uopšte dozvoljeno raditi sa gledišta islamskog prava, odnosno je li mi taj posao haram ili ne?

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!

 

 

 

Odgovor

Odbrana i zaštita života i imovine nedužnih civila je zakonito djelo makar dovelo i do ubistva otmičara i napadača ukoliko nije moguće na drugi način riješiti talačku krizu. Teško je dati generalan sud o tako delikatnom poslu budući da nam nisu poznate sve okolnosti i detalji da bismo mogli dati takav sud. Rad u policiji općenito je dozvoljen i tu nema dileme. Ukoliko se u poslu primjenjuju profesionalni i etički standardi mišljenja smo da tu nema ništa sporno. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH