A+ A A-

Pretraga pitanja

Pas u kući

    PITANJE:

    Eselamu alejkum!

    Imam rodicu koja drži psa u kući, želio bih joj skrenuti pažnju da to nije u redu. Znam da melek ne ulazi u kuću u kojoj ima pas, alkohol ili slika i druge stvari. U želji da zamijeni prisustvo meleka umjesto psa, htio sam ući u razgovor ali sam to ostavio za drugi put jer sam razmišljao ako postavi pitanje zašto???, na šta ne bih imao odgovor.      Danima sam pretraživao internet kako bih našao odgovor ali sve je bilo šturo te ne bi zadovoljilo ni mene, a kamoli nju.

    Molim Vas da ukoliko možete dati neki odgovor u vezi naprijed navedenog, Allah dž.š. Vas nagradio! 

 

    ODGOVOR:

    Držanje pasa u kući ili stanu, kao kućnog ljubimca, zabranjeno je u islamu. O mudrostima i razlozima zabrane šerijat ne govori eksplicitno. Iskustvo i naučna istraživanja potvrđuju svrhovitost zabrane.

    Međutim, ukoliko Vaša rodica nije spremna prihvatiti šerijatski argument zabrane, ili ne primjenjuje ni mnogo važnije propise, poput klanjanja svih dnevnih namaza, posta, zekjata, hadždža i sl., vjerovatno neće prihvatiti Vašu primjedbu u vezi držanja psa u kući. Štaviše, Vaša primjedba može izazvati kontraefekat, te je stoga možda bolje da joj to ne spominjete dok se ne steknu potrebni uslovi za tako nešto da se ne bi desilo po onoj narodnoj "zaklao vola radi kilograma mesa".

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH