A+ A A-

Pretraga pitanja

Brzina učenja

Pitanje

Već je gotovo postalo redovno, da kad klanjam za imamom u džematu ne mogu da pratim imama na sunetu, sunsunetu, vadžib namazima, ili se oznojim nastojeći da požurim sa namazom ne bil' stigao da na vrijeme klanjam farz za tim istim imamom.
Farz imam predvodi, naglas učeći Kur'an lijepo i polahko (onako kako se Kur'an uči).
Ono što mene interesuje je, kako to da (po mojoj procjeni) imam klanja sunet 2 x brže nego farz?
Da li postoji kakva razlika u brzini učenja Kur'ana naglas od učenja Kur'ana u sebi?
Takođe redovno ne stignem na zikr u namazima u kojima je zikr poslije suneta, ili ako ipak stignem na tespih moje "Elhamdulillah" od brzine kojom želim da pratim imama i džematlije ne liči na "Elhamdulillah".
Ovo sam primjetio kod više imama tj. džemata u svom gradu (Lukavac). Ove džemate većinom čine stariji ljudi, dok ovo moje mišljenje dijeli sa mnom jedan moj vršnjak, kažem jedan zato što osim njega i sebe, nisam vidio osobu mlađu od 50 god. da dolazi na jedan od 5 dnevnih namaza u džamiju, da mi Bog dž. š. oprosti na ovoj tvrdnji ako je pogrešna, jer ni sam nisam redovan u džamiji (a jedan od razloga što nisam redovan je i ovaj problem koji sam gore naveo). Pretpostavljam da je sličan slučaj sa mnogim džematima u BiH
Emir, devetnaestogodišnji Lukavčanin

 

Odgovor

Načelno, nema razlike u brzini učenja Kur'ana na sunnetu ili farzu. Međutim, tehnički, brže se može učiti u sebi nego naglas. U svakom slučaju, bilo da se radi o učenju u sebi ili naglas, na sunnetu ili farzu, Kur'an treba pravilno učiti, bez neke posebne žurbe. Trebate također imati na umu da ni Vaša brzina učenja ne mora biti mjerilo koje imam mora primijeniti. On odgovara za svoje učenje, a Vi za svoje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH