Promo banner

A+ A A-

RAZGOVOR U AMERIČKOM KONGRESU O BiH

     Predstavnici Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu sastali su se 2. aprila sa kongresmenom Russ Carnahan-om, demokratom iz savezne države Missouri, u čijem distriktu živi oko 50 hiljada Bosanaca i Hercegovaca izbjeglih u SAD tokom nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu.

     Ovaj sastanak je nastavak uske saradnje između ureda kongresmena Carnahan-a i BiH dijaspore u SAD-u.

kongres_susret.baach

     U opuštenoj atmosferi se razgovaralo o mnogobrojnim aktivnosti na kojima radi BiH dijaspora u SAD-u. Između ostalog je istaknut dosadašnji uspjeh u jačanju Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu (Bosnian Caucus).

     Kongresmen Carnahan je inače kopredsjedavajući ovoga kluba koji trenutno broji 27 članova, kongresmena i senatora.  Razgovaralo se i o rezultatima predstavljanja rezolucije o ustavnim promjenama u BiH (H.R. 679) a koja je u proceduri američkog Kongresa.

     Kongresmen Carnahan je takođe upoznat da će od juna ove godine glavni kontakt Savjetodavnog vijeća u DC-u biti gospođica Elmina Kulašić, full time Executive Director, koja će u buduće biti nositeljica širenja daljih aktivnosti Savjetodavnog vijeća. Kongresman Carnahan je pozdravio nedavnu dodjelu $150,000 granta Savjetodavnom vijeću od strane Turkish Coalition of America, podržao međusobnu blisku suradnju te izrazio svoje simpatije prema turskim prijateljima u SAD-u

     U nastavku razgovora razmatrana je mogućnost višednevne posjete kongresmena Bosni i Hercegovini tokom jeseni ove godine, kao i mogućnosti njegovog obraćanja prisutnima na tradicionalnim susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike koji se ove godine održavaju 24. maja u St. Louis-u.

     Kongresmen Carnahan je na kraju razgovora obznanio namjeru donošenja Izjave u američkom Kongresu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i njenog priznanja 7. aprila 1992. godine od strane SAD-a. 

Poziv za uključivanje svojim idejama i aktivnostima

"NE PITAJ ŠTA DOMOVINA MOŽE UČINITI ZA TEBE NEGO ŠTA TI MOŽEŠ UČINITI ZA DOMOVINU"

     Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo suštinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer želite učiniti nešto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija širom USA, naši članovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo našeg rada i opravdanost postojanja.

     Potrebne su nam Vaše ideje, iskustva, poznanstva i kontakti a zauzvrat Vam nudimo našu logističku podršku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vašim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Želite li se uključiti u postojeće projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite naš broj telefona: (202) 291-7080 ili pošaljite email na baacbh@gmail.com

     Jedino zajedničkim i proaktivnim djelovanjem možemo osigurati potpunu pozornost američke administracije i tako pomoći našoj Bosni i Hercegovini. Pridruzite nam se kako bi se glas Bosne još jače čuo u svjetskoj političkoj metropoli, Washington DC-u, ističe se u izjavi Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu ( BAACBH, Washington, DC).