Promo banner

A+ A A-

BAJRAMSKO SIJELO U ŠARLOTU, SJEVERNA KAROLINA

     U subotu, 13. oktobra 2007 u  Charlotte North Carolina, povodom ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama,  uz bogat kulturno umjetnički program, održano je Bajramsko sijelo, koje je organizovao Džematski odbor Islamske zajednice Bošnjaka North Caroline.

     Bajramsko druženje Bošnjaka, koji žive u North Carolini, svojim prisustvom po prvi put uveličao je i glavni imam Islamske zajednice Bosne i Hercegovine za SAD dr.Senad ef. Agić. Uz bogat kulturno-umjetnički program koji su pripremili i izveli članovi vokalnog ansambla "El-Emin" iz Charlotte N.C.

     Bošnjacima okupljenim na Bajramskom sijelu obratili su se: vršilac dužnosti imama u Islamskoj zajednici Bošnjaka North Caroline Ibran Salkić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka North Caroline Mevludin Smajlović, predsjednik Bosniak American Advisory Council For Bosnia&Herzegovina dr. Mirsad Hadžikadić, kao i cijenjeni gost dr. Senad ef.Agić.

karolina_sijelo1 (Small)

Dr.Senad ef. Agić, v.d.imama IZBNC-a Ibran Salkić, predsjednik Bosniak American Advisory Concil For Bosnia&Hercegovina prof. dr. Mirsad Hadžikadić i predsjednik IZBNC-a Mevludin Smajlović

Obraćanje dr. Agića

     U svome obraćanju Bošnjacima koji žive u North Carolini dr. Senad ef. Agić je govorio kako danas Bošnjaci moraju da se trude i rade na duhovnom planu i jačanju zajedništva među Bošnjacima mnogo više i naglasio: "Moramo se kao muslimani, truditi i boriti za ocjenu šest da bismo dobili peticu."

     Da se moramo otprilike podjednako brinuti o svojoj duši i tijelu, ali da, ipak, duši posvetimo nešto više, jer ona je vječna u odnosu na tijelo koje je prolazno.

     U svome obraćanju dr. Senad ef. Agić je, takoder, naglasio:

1. da smo u prošlosti bili  politički pasivni te da tu nekadašnju pasivnost, koju smo skupo platili, moramo zamijeniti aktivnošću,

2. kako nam je individualna svijest  jača od kolektivne svijesti,

3. kako smo tuđe vrijednosti uvažavali više nego svoje,

4. i kako je krajnje vrijeme da počnemo uvažavati svoje vrijednosti, cijeniti svoje naučnike, književnike, sportiste i sl.

     U nastavku obraćanja dr. Senad ef. Agić je govorio o značaju i važnosti džemata i džamije u životu Bošnjaka. Povodom toga je naveo i veoma jednostavan i svakome razumljiv primjer: "Ovcu koja istupi iz stada, brzo pojede vuk. Tako i Bošnjak, koji istupi iz svoje zajednice, veoma brzo izgubi svoj identitet".

     Poručio je Bošnjacima da moraju više čitati, jer se čitanjem gradivo kvalitetnije usvaja od pukog slušanja.

karolina_sijelo2 (Small)

Obraćanje dr. Senada ef. Agića prisutnim Bošnjacima North Caroline

Uručene nagrade

     Na kraju svoga izlaganja gost je obrazložio zašto je danas Bošnjacima koji žive u domovini bolje nego nama koji živimo u dijaspori, i to primjerima i ilustrirao.

     Na Bajramskom druženju uručene su i zahvalnice za aktivnost i pomoć u radu Islamske zajednice Bošnjaka North Carolina i to:

dr. Senadu ef. Agiću,

Vokalnom Ansamblu "El-Emin" iz Charlotte N.C.,

Omerbašić Edinu-Edi i

Durmiš Mufidu-Mufki.

     U nedjelju 14. oktobra 2007. u nastavku svoje posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka North Caroline (IZBNC) glavni imam se sastao sa Džematskim odborom IZBNC gdje se govorilo o poboljšanju rada IZBNC, o boljim kontaktima IZBNC sa IABNA i Rijasetom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

     Cijenjeni gost je upoznat i sa aktivnostima oko kupovine objekta i zemljišta, koje je u toku, za potrebe rada džemata IZBNC u Charlotte, North Carolina. 

Vildan Rustemov