Promo banner

A+ A A-

Višegrad: Održana tribina „Bitno je biti Bošnjak“

visegradMinulog vikenda, 29.9.-30.9., uspješno je otvorena kampanja “Bitno je biti Bošnjak”, koju organizira Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH i drugim, srodnim organizacijama. Predsjednik Pokreta je iskazao svoju zahvalnost Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se izrazila spremnom da ovaj program podrži sve do njegovog okončanja tj. do aprila 2013. Inače, sam naziv kampanje je uzet iz izlaganja akad. Ferida Muhića na naučnoj konferenciji u Banjoj Luci, kada je rekao da “živimo u vremenima u kojima moramo svima jasno i glasno kazati da je danas bitno biti Bošnjak.”

Uz malu izmjenu predviđenih termina, kampanja je započeta tribinom u herojskom gradu – Višegradu.

Prisutnima se prije i nakon tribine obratio mr. Bilal-ef. Memišević, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad. Nije krio radost što se ovo klupko dobra počelo “namotavati” upravo u Višegradu.

Od Austrougarske do današnje Bosne i Hercegovine – nigdje Bošnjaka

Obraćajući se prisutnima, koji su ispunili salu Doma kulture, predsjednik Bošnjačkog pokreta, mr. sci. Sejfudin Tokić, je nazvao predstojeći popis historijskim. To je učinio podsjećajući na skoriju historiju, u kojoj je Bošnjacima izravno zabranjivano da se izjašnjavaju kao Bošnjaci. Tako je tokom austrougarskog prisustva najbliža opcija ostavljena Bošnjacima bila ta da se deklarišu kao “muhamedanci.” Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je svojim nazivom jasno rekla da Bošnjacima nema mjesta. Nadalje, kako kaže gdin Tokić, komunistička vladavina je 1948. izigrala i princip da je Bosna i Hercegovina i srpska i hrvatska i muslimanska, i da nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska. Tokom ove vladavine, dva puta (1947. i 1973.) je traženo da se Bošnjacima ostavi mogućnost da se deklarišu kao Bosanci ili Bošnjaci, no oba puta je taj zahtjev odbijen!

“Stotine su dokumenata u kojima Milošević i Tužman predlažu da se Bošnjaci izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati islamske vjere,” rekao je gdin Tokić. Razlog ovome je jasan: ukoliko je Bosna zemlja u kojoj žive Srbi i Hrvati, bez obzira na vjeru, postaje legitimnim brisanje njena podjela i dodjela Srbiji odnosno Hrvatskoj, te njena destrukcija na taj način! No, nažalost čak je i javnim RTV servisima prisutno to da se Bošnjaci nazivaju Bosancima i Hercegovcima.

Popis je važniji od izbora!

Prema riječima predsjednika Bošnjačkog pokreta, ovaj popis je po svojoj važnosti iznad ne samo lokalnih izbora koji nas čekaju, ali i svih drugih lokalnih i parlamentarnih izbora. “Po njemu će se mjeriti da li je uspio projekat kojeg zagovaraju Milorad Dodik i drugi srpski nacionalisti da je RS isključivo vlasništvo srpskog naroda,” riječi su Sejfudina Tokića. Stoga, pogotovo u Republici Srpskoj ovaj popis ima izniman značaj.

Zajedno sa svim tim, gdin Tokić je izrazio svoju izuzetno radost velikim prisustvom Višegrađana ovoj tribini, jer upravo to prisustvo pokazuje da “Višegrad nije i nikad neće biti srpski. Ovo je grad koji je ponikao na bošnjačkoj kulturi i općoj bosansko-hercegovačkoj historiji, i nikako drugačije.”

Budućnost Bošnjaka je u EU

Koristeći svoje bogato političko iskustvo, gdin Tokić je prisutnima objasnio da je odluka vrha EU da Bosna i Hercegovina bude dio EU; to je pitanje samo političkog momenta. U takvoj Evropi i već poznatom procesu globalizacije, gdje države gube svoje granice u smislu u kojem su bile dosada, nacije postaju osnova političkog okupljanja.

Bošnjačko jedinstvo je iznad političkih podjela

Lično iskustvo gdina Tokića je da se grohotom u Dodikovom kabinetu smiju na igre bošnjačkih političara, u kojima kada god neka bošnjačka stranka zatraži smjenu nekog bošnjačkog političara, srpski političari podrže taj prijedlog, dok npr. SNSD i SDS, iako se u nekim političkim pitanjima razilaze, u pitanjima srpskog nacionalnog interesa uvijek imaju reći isto. Njegovim riječima, “ne zavisi sudbina Bosne i Hercegovine ni od Dodika ni od Čovića, već isključivo od nas, Bošnjaka, i bošnjačke političke mudrosti. Ni oni prije Dodika i Čovića, sa puno većim armijama, nisu mogli ništa uraditi, pa neće ni ovi, ako ne bude bilo izdaje i lošeg političkog vođstva.”

Na kraju, gdin Tokić je pozvao sve Bošnjake na jedinstvo, na okupljanje snaga u svim političkim strankama i njihovom stavljanju na raspolaganje Bošnjacima, na okupljanje kompletne bošnjačke snage, kako bi na principima bošnjačkog nacionalnog identiteta, čuvanja i afirmacije naše vjere, jačanja našeg ekonomskog položaja, afirmacije bosanskoga jezika kojeg žele ukinuti i naše kulture gradili perspektivu za Bošnjake, a samim tim i za Bosnu.

U tom kontekstu, uputio je poziv svim bošnjačkim organizacijama da zajedno sa Bošnjačkim pokretom uđu u alijansu koja će aktivno raditi, a pogotovo biti uključena u ovom predpopisnom periodu.

(www.bosnjaci.net