Promo banner

A+ A A-

Predavanje „Dijalog kroz Riječ“ održano u Jajcu

Grad Jajce od 3. do 6. maja,  organizirao je u Domu kulture šeste po redu „Plivske omahe“. Plivske Omahe – bosanskohercegovačko višeglasje je manifestacija koja se već, tradicionalno, održava od 2006. godine u Jajcu. Manifestacija je, kako joj sam naziv kaže – bosanskohercegovačko višeglasje, multietničkog karaktera.

„Omaha“ je voda koju je prskao mlinski kamen. Voda s mlina donosila se jer se smatralo da proljepšava lice i čini da kosa bude ljepša i jača.

vjer-pliv-omah-jaj-05-2012-1

Petog svibnja bilo je upriličeno predavanje na temu; „Dijalog kroz Riječ“. O ovoj temi govorili su s. Iva Klarić i prof. Zehrudin Hadžić - vjeroučitelji. Temelj za ova izlaganja su tekstovi iz svetih knjiga: Kur'ana i Biblije.

U svojim izlaganjima, svatko na svoj način, pokušali smo naglasiti važnost dijalog među svim ljudima a na poseban način nama vjernicima. Čovjek koji stupi u dijalog s Bogom nužno biva otvoren dijalogu s drugima – drugačijima.

Sestra Iva u svom izlaganju istaknula je:

Dijalog je bitno obilježje kršćanstva, prije svega dijalog između Boga i čovjeka, Stvoritelja i stvorenog, Svemogućeg i ograničenog.

Za nas kršćane u osobi Isusa Krista ostvaren je najsavršeniji dijalog Boga i čovjeka.

Prof. Zehrudin je naglasio; „Naći sredinu između krajnosti i mogućnost dijaloga možemo samo, prvenstveno dijalogom sa Bogom i kroz Božiju Riječ sa drugima. U budućnosti, mogućnost dijaloga među ljudima, prema mome skromnom mišljenju je moguća prvenstveno kroz Božiju Riječ., jer ona nudi sredinu – umjerenost između krajnosti. U Kur'anu Bog za muslimane kaže da su oni narod sredine. „Vi ste narod sredine.....“ ( ajet )

U Bosni i Hercegovini prema mome mišljenju, Jajce je najpogodnije za dijalog među ljudima, zato što se nalazi u srcu Bosne i Hercegovine, zajedno živimo, zajedno radimo, još malo više znanja i razumijevanja, i naš hod će biti usmjeren ka dijalogu, ako Bog da“.

Cilj dijaloga nije brisanje razlika u mišljenju i uvjerenjima, već da se te razlike razumiju i prihvate kao takve. Svijet različitosti je Božija volja. Postoje dvije nepobitne istine: jednoća Stvoritelja i raznolikost stvorenja.

vjer-pliv-omah-jaj-05-2012-2

Temelj dijaloga između kršćana i muslimana je vjera u jednoga Boga kao Stvoritelja, odgovornost pojedinog čovjeka i prihvaćanje Pisma objave.

Ključni elementi dijaloga su: civilizirana komunikacija, međusobno upoznavanje, životu miru, uzajamno poštovanje i saradnja u dobru.

Svrha dijaloga je u traženju onoga u čemu se slažemo da se u tome susretnemo i tako svijet činimo boljim, mirnijim, harmoničnijim i punijim ljubavi.

Jedinstvo Boga, ljubavi prema njemu, i ljubavi prema bližnjemu čine zajedničku podlogu na kojoj su utemeljeni Islam i Kršćanstvo.

Samo u ljubavi i iz ljubavi možemo susretati drugoga, drugačijega i s njim ući u iskren i otvoren dijalog. Ni učemu nije potrebno odstupati od svoga, nego samo znati voditi računa o svojoj vjeri, poznavati je, biti dosljedni, znati je obraniti, ljubiti je… i tada ćemo moć poštivati tuđe, odnosno u drugačijem načinu vjerovanja vidjeti klice dobra.

Kao zajednički zaključak uzeli smo znameniti susret: sv. Franje i sultana, Malek-el Kamila u Damietti 1219. god u Egiptu. Ovaj dijalog izveli su učenici srednje škole: Ivan Brizić i Hajder Almir.

Na kraju izlaganja mogla se osjetit radost prisutnih što se ovakvi susreti događaju upravo u našem malom gradu i izrazili su želju za češćim aktivnostima ove vrste.  

Z.H.