Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan džamija u Mostaru

Dan-dzamija-pijesak-mostarU okviru manifestacije Dani mevluda i zikra obilježavajući Dana džamija kojeg je ustanovio Rijaset IZ u BiH mostarski imami sinoć su u džamiji Ale-bega Lafe proučili mevlud-i-šerif. Prigodnim govorima okupljenim vjernicima obratili su se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović i mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

„Ova večerašnja slika je ohrabrujuća podrška ovome džematu koji ovdje istrajava na uzvišenim principima dini islama. Islamska zajednica je uložila kolosalne napore na rekonstrukciji porušenih džamija kako onih koje su porušene u posljednjem ratu tako i onih koje su zatrpane komunizmom. Međutim, pred nama je novi izazov da ih respektabilnim programima i sadržajno ispunimo“, pozivajući vjernika da češće svraćaju u ovu džamiju, rekao je glavni imam Salem ef. Dedović. On je odao javno priznanje Džematskom odboru džamije na Pijesku percipirajući ga kao najodgovorniji džematski odbor u gradu Mostaru.

Prisjetivši se vremena kada u Mostaru nije bilo ni jedne džamije u kojoj bi se moglo klanjati džematile, mostarski muftija Seid ef. Smajkić je ponovio opredjeljenje Islamske zajednice da obnovi i sve one džamije koje su nekad postojale u gradu. „Mi pokazujemo visok stupanj organiziranosti i stručnosti u obnovi džamija ali nam nedostaje refleks kojim bi dalje izgrađivali zajednicu i gradili čvrste kontakte među ljudima“, ocijenio je muftija. Podsjetivši na činjenicu kako su mostarski pjesnici, mostarski alimi pronosili pjesničku i naučnu slavu Mostara kroz cijeli svijet, muftija je još jednom naglasio zabrinutost za sadašnju političku situaciju. „Mi moramo iznositi naše strahove za našu budućnost jer ovo što se sprema nije dobro. Planirani projekat Stolnog grada se ne može realizirati bez naše volje. Zato treba stalno govoriti da se spremaju sudbonosne odluke o našoj budućnosti “, rekao je muftija s potpunim uvjerenjem da bi Centralna izborna komisija danas raspisala izbore da se takvoj namjeri nisu suprotstavile patriotske snage u gradu.

H. Eminović