Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Propusti imama

Pitanje

Kao džematlija, pogođen sam konstatacijom moga imama, što sam smogao snage da ukažem na propuste koji se dešavaju u džematu. Okvalificiran sam kao "rušitelj "istog. Sačuvaj me Bože takvog neznanja. Kao takav bio sam tema na nekoliko hutbi, nažalost. Moja dobra želja da ukažem na propuste, preusmjerena je i predočena kao da ja "učim svoga imama Islamu" te on to neće nikome dozvoliti.
Da li je ukazivanje na propuste (novotarije) uistinu i "učenje imama" o Islamu, i gdje to ima svoje utemeljenje, bilo u Kur'nu ili u sunnetu?
Takvih propusta je jedan ogroman broj, koje ne želim pojedinačno navoditi. Imamova arogancija na traženje odgovora od njega samog, onemogućuju bilo kakav kontakt s njim.

 

Odgovor

Ukoliko imam postupa shodno uobičajenoj praksi islama kod nas u Bosni, tj. slično postupaju i drugi imami, niste u pravu kada to predbacujete imamu i kritikujete ga za nešto zašto on lično nije kriv. Jer, kada bi drugačije postupao vjerovatno više ne bi bio imam u tom ili nekom drugom džematu u okviru IZ. Zato o tim i takvim postupcima za koje smatrate da nemaju utemeljenje u šerijatu možete raspravljati na stručnoj i naučnoj osnovi s profesorima i alimima ukoliko imate dovoljno znanja za takvo što. Ako, pak, dotični imam prakticira neke novotarije koje su potpuno neuobičajene kod nas i ne rade ih drugi imami, onda ste u pravu što o tome želite razgovarati s imamom. U svakom slučaju, predlažemo Vam da budete od pomoći imamu u radu, a ne da mu odmažete. Naravno, imam treba da se korektno odnosi prema džematlijama i njihovim primjedbama, a ne da ih odmah odbaci i tretira zlonamjernim. Muslimane je teško okupiti oko džemata i zajedničkih projekata, a lahko ih je rastjerati. To treba imati na umu kada se upućuju kritike i zamjerke na rad i kada se komunicira s ljudima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH