Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Pušenje u mesdžidu

Pitanje

Mi smo jedan džemat u Zapadnoj Evropi. Taj prostor smo kupili i on se sastoji od jednog velikog prostora gdje se klanja a uz to (ulazi se iz tog velikog prostora) i jedna soba koja služi kao biro i kao mjesto za održavanje sastanaka i sl. Često se događa da određeni džematlije sjednu u tu sobu (u koju svako ima pristup, jer se tu također nalaze toaleti i abdesthane) i konzumiraju duhan.

Smatram da to spada u rad odbora da usvoji zabranu konzumiranja duhana u toj sobi, jer je općepoznato da većina islamskih pravnika smatraju da je konzumiranje duhana haram - manji dio smatra da je to pokuđeno.

Šta reći onima koji se budu bunili i protivili tome? A toga će biti najvjerovatnije, jer imamo džematlija koji se olahko počnu svađati u mesdžidu ne znajući koliko s tim griješe.

 

Odgovor

Pušači, ako već misle da imaju pravo trovati duhanom sami sebe sigurno nemaju pravo da truju i druge. To je dodatni grijeh pušenja duhana. U mnogim evropskim zemljama postoje zakoni koji zabranjuju pušenje na javnim mjestima i u javnim prostorijama. Takve su i prostorije IZ. Treba samo primijeniti te propise. Naravno, pri tome treba voditi računa da ne dođe do svađe, nereda, razdora u džematu i sl. Dakle, ne treba kod tog pitanja biti grub, osoran, prenametljiv, što može izazvati kontraefekat i svojevrstan inat kod pušača. Treba biti taktičan i odmjeren u nastupu prema toj štetnoj pojavi.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH