A+ A A-

BOŠNJACI SLJEDBENIŠTVO BOSNE NOSE OD KULINA BANA, FATIHA, GAZI HUSREV- BEGA I IZETBEGOVIĆA

    Okrugli sto Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike na temu: „Bošnjačko nacionalno pitanje - utopija ili stvarnost", održan u okviru Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike - Seattle, 26-27. maja 2007. 

BOŠNJACI SLJEDBENIŠTVO BOSNE NOSE OD KULINA BANA, FATIHA, GAZI HUSREV- BEGA I IZETBEGOVIĆA

U ovom izvještaju Tim Bošnjaci.net donosi djelove diskusija i najvažnije zaključke sa okruglog stola.

     Iako su Bošnjaci dobili nacionalnu slobodu, njihov nacionalni opstanak je još upitan. Postoje najmanje dva razloga za neophodnost izrade bošnjačkog nacionalnog programa, istaknuto je na okruglom stolu KBSA u Seattleu.
     Prvi razlog je što se o Bošnjacima u svjetskoj političkoj i kulturnoj javnosti malo zna. Istovremeno nisu prestala lobiranja u svjetskim centrima moći za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, što su retrogradne ideje koje su štetne za Srbe i Hrvate i pogubne za Bošnjake. Kao najjači argument neprijateljskih snaga u BiH i izvan nje jeste isticanje činjenice da su Bošnjaci po vjeri muslimani, čime plaše Evropu i svijet od opasnosti od islamskog terorizma bosanskih - „bijelih" muslimana. Tako oni drže Bosnu i Hercegovinu pod stalnom sumnjom zbog čega se stvaraju rezerve prema našoj zemlji u procesu integriranja u EU i NATO savez, a sumnje na Bošnjake pojedinačno iskazuju se uslovljavanjem njihovog ulaska u zemlje Evrope i u Sjevernu Ameriku traženjem viza. Izlazak u evropsku i svjetsku političku i kulturnu javnost sa nacionalnim programom doprinio bi otklanjanju ovih sumnji.

     Drugi razlog za izradu nacionalnog programa Bošnjaka su povremene „krize orijentacija" koje se u pravilu javljaju u prelomnim vremenima bošnjačkog bitisanja. KBSA insistira na unutarnacionalnoj bošnjačkoj komunikaciji vjerske i svjetovne inteligencije sa ciljem produkcije bošnjačke vjerski očuvane i nacionalno svjesne elite koja će modelirati bošnjačko političko mišljenje, vezati nacionalne bošnjačke institucije za državu Bosnu i Hercegovinu, otvoriti proces praštanja, obnoviti dijalog sa srpskom i hrvatskom inteligencijom sa ciljem da Bošnjaci preuzmu vodstvo u jačanju države Bosne i Hercegovine.
     KBSA poziva bošnjačke vjerske, političke, kulturne i naučne lidere u matici i dijaspori da se pridruže inicijativi KBSA za izradu nacionalnog programa oko najvažnijih pitanja opstanka Bošnjaka. Taj univerzalni dokument za sva vremena kao bošnjački glas savjesti bi bio poslan islamskim i zapadnim zemljama kao upit za pomoć Bošnjacima. Taj dokument ničim ne bi umanjivao sve što radi Zapad u Bosni i Hercegovini, niti bi ikoga ičim suprotstavljao.
     KBSA smatra da u nacionalnom programu posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju i jačanju zajedničkih vrijednosti Bošnjaka, a to su: država Bosna i Hercegovina, kultura Bošnjaka, bosanski jezik, tolerancija Bošnjaka, demokratija Bošnjaka i kultura rada.
     KBSA ističe sljedeće nacionalne prioritete Bošnjaka: očuvati u vlasništvu grunt na zemlj (neprodavanjem zemljišta u domovini, ali i kupovinom zemljišta, posebno bošnjačkog, u mjestima gdje je povratak otežan), osigurati povratak izbjeglih i raseljenih lica u svoje domove, stimulirati natalitet, roditeljsku i društvenu brigu o djeci, prihvatiti savremene tehnologije i metode u usvajanju znanja, zapošljavanje kao mjera uspjeha u ekonomskoj i političkoj vlasti, osiguranje svakom građaninu minimuma socijalne sigurnosti, osigurati visoke standarde zdrastvenih usluga, osigurati zaštitu kulturne i prirodne baštine.


Rekli su na okruglom stolu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike na temu: „Bošnjačko nacionalno pitanje - utopija ili stvarnost"

    Dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ BiH

     „Duhovna konstanta bošnjačkog bića je određena pouzdanjem u Boga što daje pozdanje u sebe. Bošnjaci su vjernici, okupljaju se oko islama. Ali Bošnjaci su nacija i narod. Bošnjaci su sljedbenici Bosne. To sljedbeništvo Bosne nose Kulin ban, Mehmed Fatih, Gazi Husrev beg i Alija Izetbegović.
     Bošnjaci imaju i svoju državu, Bosnu i Hercegovinu za koju su se žrtvovali. Predlažem da KBSA formira Institut za istraživanje bošnjačkog nacionalnog pitanja. Taj institut treba da ponudi osnovne elemente nacionalnog programa i da isti da bošnjačkoj intelektualnoj eliti na doradu", rekao je reisu-l-ulema u toku obraćanja.

    Bošnjaci.net - prozor u svijet

     „Svako jutro poslije klanjanja Sabah-namaza ja otvorim komjuter i da bi znao šta se radi u svijetu i kako su Bošnjaci tamo. Prvo šta uradim je otvorim Bošnjaci.net, pročitam šta piše na ovom našem web magazinu. Onda pročitam šta piše profesor Emir Ramić i kakve su aktivnosti u Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, politički najvažnijoj organizaciji u dijaspori.
     Nema više kod nas podrazumjeva se, kod nas mora da stoji uradilo se i uradiće se, neka podrazumjeva ko god šta hoće, mi moramo raditi jer kad ostanemo na podrazumjeva se neko drugi će to uraditi u naše ime, a kada ti neko drugi uradi u tvoje ime onda možeš misliti na šta će to ličiti", - istakao je reis Cerić. 

    Bakir Izetbegović, potredsjednik SDA
    
„Bošnjačko nacionalno pitanje je određeno bosanskohercegovačkom državom koju Bošnjaci određuju kao svoju nacionalnu državu komotnu za sve koji žele da žive u njoj. Mi hoćemo da smo Bošnjaci i to nam više niko nikada neće uzeti", naglasio je Izetbegović.

    Dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH
    
„Novi ustav bez entitetskog glasanja i sa jedinstvenim funkcijama države Bosne i Hercegovine je najbolji garant razvoja bošnjačkog nacionalnog pitanja. Žrtve holokausta nisu živjele pod vlašću gestapoa. Zašto bi onda Bošnjaci živjeli od vlašću onih koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i agresiju na Bošnjake", rekako je u kraćem izlaganju dr. Silajadžić.

Izvod iz bazičnog predteksta dr. Muhameda Saračevića

INICIJATIVA: Nacionalni program Bošnjaka 

-         Jeste potreban i podrazumjeva obavezujuće smjernice, odluke, akcije a shodno tome odgovarajuću podršku i sankcije.

-         U uslovima Balkana još uvijek konspirativan materijal, na zapadu davno završen. Počeo u srednjem vijeku sa formiranjem država u Evropi i završen krajem drugog svjetskog rata. Još uvijek otvoreno pitanje na Balkanu.

-         U zemljama koje djeluju u uslovno rečeno normalnim uslovima izuzev Nacionalne sigurnosti (vojne, obavještajne, sigurnosne) to su ekonomski, jezični, kulturni, društveni, itd. programi.

-         Na Balkanu je još uvijek pitanje kako se oduprijeti dominaciji druga dva, ili više naroda i sačuvati teritorijalnu, kulturološku, vjersku, jezičnu induvidualnost, odnosno opstati. U tom kontekstu čak i čisti ekonomski programi podrazumijevaju ne samo projekat i novac za njegovo ostvarenje nego i da budu dio nacionalnog programa kao "oružje" opstanka.

-         Sljedstveno tome važna komponenta (fundamentalna) su oružane snage, tajna služba i mjere zaštite.

-         Govoreći o Bosni treba je gledati kao cijelinu u priznatim granicama, sastavljenu od Bosanaca-Bošnjaka, Bosanaca - pravoslavne provinijencije i Bosanaca - katoličke provinijencije.

-         Bošnjaci-Bosanci kao najbrojniji narod a ujedno kao oni koji su odbranili Bosnu i najveće žrtve rata moraju prihvatiti historijsku obavezu da je odbrana Bosne njihov prevashodan zadatak i obaveza. Nadati se da će i među dva druga bosanska vjerska subjektiviteta kao i među ostalima postojati kritična masa koja će braniti ideju Bosne, kao nedjeljive, ekonomski-regionalno izdjeljene cjeline sa pravom građanina kao nosioca suvereniteta i sa zaštitom prava pojedinca i kolektiva kako je definisano u savremenim ustavima (Američkom ustavu).

-         Iz tog razloga prihvatajući činjenicu da smo sa zadnjim ratom postali državotvorni narod na nivou sveukupne državno-nacionalne svijesti (to smo već davno historijski postigli na nivou pravno objektivnih činjenica), u prilici smo da završimo taj proces.

    1. Istrajati na novom Ustavnom rješenju Države;
    2. Teritorijalnoj podjeli zemlje na osnovu regionalno-ekonomsko-geografskih cjelina;
    3. Insistiranju na novoj jezičnoj odrednici nosioca državnosti kao Bosanaca Bošnjaka, Pravoslavaca i Katolika;
    4. Ekonomskim projektima koji ce Bošnjacima dirigovanom ekonomijom omogućiti povratak i prosperitet u prostorima Bosne sa kojih su prootjerani ili napustili;
    5. Ultimativno-dirigovani povratak inteligencije, nosioca svih društvenih, sigurnosnih, zdravstvenih, vjerskih i drugih funkcija koji će biti primjer i podstrek narodu da se vrati ili da oni koji u potrazi za novim životom i mogućnostima nasele dijelove Bosne iz kojih su Bošnjaci etnički očišćeni;
    6. Političkoj koncentraciji na manji broj jakih političkih ideja. Konsenzusu na svim bitnim pitanjima;
    7. Mjerama materijalne i sve druge podrške onima koji stoje iza konsenzusom određenih ideja i sankcijom onih koji odstupaju od proklamovanog strateškog programa.

Priprema: Tim BOŠNJACI.net
(http://www.bosnjaci.net)