A+ A A-

POSJETA NJEMAČKE MEĐURELIGIJSKE DELEGACIJE ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

reis_fin1     Međureligijska delegacija njemačkog grada Penzberga posjetila je Islamsku zajednicu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu susrela sa sa reisu-l-ulemom.

     Međureligijska delegacija njemačkog grada Penzberga na čelu sa gradonačlnikom Penzberga, u organizacija džemata Islamske zajendice u Penzbergu i Benjamina Idriza, imama u ovom džematu, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini i upoznavanja sa međureligijskom tradicijom naše zemlje i Sarajeva, na Fakultetu islamskih nauka susrela se sa dr. Mustafom ef. Cerićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH.

     Benjamin Idriz na početku ovog susreta upoznao je reisu-l-ulemu sa aktivnostima ove delegacije i ciljevima posjete Bosni i Hercegovini. 

     U nastavku ovog susreta reisu-l-ulema se zahvalio gostima iz Njemačke što su posjetili Sarajevo i BiH, kao mjesta koja baštine tradiciju suživota i tolerancije i naglasio važnost prepoznavanja islamskih vrijednosti i vrijednosti islamske civilizacije i tradicije od strane evropskih društava.

     Reisu-l-ulema je naglasio zajedničke korijene monotestičkih religija i činjenicu da su sve monoteističke religije nastale i došle sa Istoka i ove religije imaju znatne sličnosti i neki ljudi žele te sličnosti pretvoriti u razlike koje će rezultirati sukobom. 

     Reisu-l-ulema založio se za integraciju muslimanskih manjina u Evropi, potenciorao nužnost upoznavanja evropskih vrijednosti od strane muslimana, ali i značaj i obavezu Evropljana da se razumiju islamska tradicija i kultura.

     Reisu-l-ulema je istakao važnost Evrope u dijalogu i susretu muslimana i zapadne kulture i izrazio uvjerenje da će budući odnos muslimana i Zapada umnogome zavisti od stava i sposobnosti Evrope da ponudi adekvatna rješenja.

reis_fin (Small)