A+ A A-

ZLOČINI PROTIV BOŠNJAKA BILI ZLOČINI PROTIV ČOVJEČANSTVA

srebrenica1     Presuda Međunarodnog suda pravde pokazala je da su zločini protiv Bošnjaka bili zločini protiv čovječanstva.

     Phan van den Biesen, zamjenik zastupnika koji je pred Međunarodnim sudom pravde predstavljao BiH je rekao: da je Srbija prva zemlja koja je optužena da je prekršila konvenciju o genocidu, naglasivši da je Srbija uveliko onemogućavala pristup dokaznim dokumentima. On kaže da je presuda Međunarodnog suda pravde pokazala da su zločini protiv Bošnjaka bili zločini protiv čovječanstva.

     Damir Arnaut je istaknuo da BiH nije izgubila ovaj slučaj, te da samu pobjedu predstavlja, kako je rekao, činjenica da je proglašeno da je jedna država, Srbija, narušila konvenciju o genocidu. On je naglasio da bi sada trebalo biti pitanje koji bi trebao biti status Republike Srpske i njene policije, nakon ovakve presude, te da ne bi trebalo biti šutnje niti onemogućavanja dalje debate po tom pitanju.

     Muhamed Šaćirbey je istaknuo da bi trebalo nastaviti traženje nadoknade za žrtve masakra. On je rekao da je sada na privatnim institucijama da učine ono što su jevrejske institucije učinile nakon holokausta, jer u suprotnom,kako je rekao, slučaj neće biti zatvoren.

     (Učesnici konferencije Implikacije odluke o genocidu, koju je Međunarodni sud pravde donio u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, na međunarodno pravo, odrane prošle sedmice u New Yorku u organizaciji Svjetskog federalističkog pokreta-Instituta za globalnu politiku.)

(izvor: http://www.voanews.com/bosnian)