A+ A A-

Pretraga pitanja

Namaz i kupanje nakon polucije

Pitanje

Desila mi se polucija i nisam osjetio nista dok nisam ustao da klanjam sabah, ali nisam klanjao jer mi je ostalo malo vremena jer sam mislio da se moram okupati i u tom slučaju ne bih stigo klanjati pa sam odlucio da naklanjam taj vakat. Jesam li ispravno postupio i šta inače treba raditi u takvim situacijama. Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi za vas trud!

 

Odgovor

Jedno od dva mišljenja islamskih pravnika o ovom slučaju jeste da se osoba treba okupati makar isteklo namasko vrijeme budući da se namaz može naklanjati. Tejemmum nije dozvoljen ako postoji mogućnost upotrebe vode. Razlog dozvoljenosti tejemmuma je nedostatak ili nemogućnost upotrebe vode. Ovo mišljenje su zastupali Ebu Hanifa, Ebu Jusuf i Muhammed.

Prema drugom mišljenju kojega je zastupao Zufer, u slučaju da je namasko vrijeme na izmaku i da nema vremena za gusul, uzet će se tejemmum i klanjati namaz. Neki smatraju da nakon kupanja taj namaz treba obnoviti. Oba mišljenja su prihvatljiva i imaju svoj rezon. Prvo mišljenje vodi računa o mogućnosti upotrebe vode, a tada tejemmum nije valjan, dok drugo mišljenje vodi računa o namaskom vremenu, budući da do njegovog isteka nije moguće obaviti kupanje. Većina se opredjelila za prvo mišljenje pa ga i mi preporučujemo, iako je i ovo drugo mišljenje jako.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH