Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Knjiga o Akidi

Pitanje:

Selam alejkum! 
Mene interesuje da li ima ikakvih knjiga na bosanskom jeziku koje govore o Maturidijskoj ili Eš`arijskoj akidi. Mene to interesira pošto sam čitao dosta knjiga koji dolaze iz Saudijske arabije, i to je bilo i na bosanskom i engleskom jeziku, i oni smatraju sebe "spašenom" sektom i čitao sam njihove knjige u vezi Akide. Ono što je mene iznenadilo je neke stvari koje oni pišu, stvari za koje sam sad saznao da nisu bile praksa selefa i da to nije bio menhedz selefa kad je u pitanje govor od Allaha. Zaista oni kažu da Allah (swt) sjedi na Aršu, da ima 2 stopala koje stavi na Kursiju, neki su cak rekli da se On odmara na Kursiju, i takve stvari.  
Zato me interesuje da li ima ikakvih knjiga na bosanskom jeziku koje govore o akidi, dakle akidi na kojoj su bosanski muslimani danas, čuo sam od vas prije da IZ prati Maturidijsku akidu, pa me interesuje da li ima ikakvih knjiga koji govore o Maturidijskoj akidi, dokazi iz Kur´ana i Sunneta o tome itd. 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
O maturidijskoj i eš'arijskoj akidi na bosanskom jeziku možete se informisati u hrestomatiji „Uvod u kelam" koju je izdao Fakultet islamskih nauka, kao i u djelu Historija islamske filozofije od Šerifa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH