A+ A A-

Pretraga pitanja

Ulazak u islam

Pitanje

Eselamu alejkum!
Ja sam muslimanka i imam prijatelja ateistu koji ima iskrenu želju da predje na islam. Puno smo pričali o prelasku  na islam a i on je pročitao na internetu i knjigama te je donio odluku. On se odlučio, da pređe na islam i proučio je šehadet u mom prisustvu, a nauči svaki dan više i više o vjeri, Muhamedu s.a.v.s. i Allahu dž. š., čita i Kur'an jer želi saznati više o vjeri.

Danas sam razgovarala sa prijateljom muslimanom a on mi je rekao da to što je učinio moj prijatelj  nije bilo dovoljno. Rekao je, da npr. mora da promjeni ime. Moj otac je rekao da on ne može biti musliman jer se nije rodio u islamskoj porodici, da li je to istina.

Molimo vas da nam date odgovor i upute šta moj prijatelj treba da radi da bi postao pravi musliman i da li je po islamu potrebno da promjeni ime i da li još nešto treba da radi.
Unaprijed hvala!

 

Odgovor

 

Osoba koja izgovori šehadet s iskrenom namjerom i vjerovanjem u smisao šehadeta postaje muslimanom. Primanjem islama prihvataju se prava i obaveze koje iz te činjenice proističu. Postaje se dijelom muslimanske zajednice. Islam prije svega znači predanost Uzvišenom Bogu koja se dokazuje i potvrđuje izvršavanjem islamskih dužnosti, poput namaza, zekata, posta, hadždža itd. Nije neophodno da osoba koja želi primiti islam promijeni svoje ime. Može zadržati svoje ime ukoliko to želi. Da bi neko bio musliman, također, nije uvjet da su mu roditelji muslimani. Pa prvi muslimani koji su primili islam u Mekki svi potiču iz nemuslimanskih porodica.

Ukoliko Vaš prijetelj želi formalizirati svoje primanje islama pred muslimanskom zajednicom, može to učiniti izgovaranjem šehadeta pred imamom i učlanjenjem u neki od naših džemata. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH