A+ A A-

Pretraga pitanja

Uvjeti za bedela

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Molim Vas da me uputite po pitanju bedela za moju rahmetli majku. Naime, majka je naslijedila svoju očevinu koju je imala namjeru prodati kada bude spremna za obavljanje Hadža. U međuvremenu je preselila na Ahiret. Pošto nam je poznat majčin nijet želimo tu zemlju sada prodati i za majku poslati bedela.

Moje pitanje je ko može i kako u ime naše rahmetli majke obaviti tu dužnost? Napominjem da je babo  obavio hadž prije par godina. Poznato mi je da je bila praksa da to obavljaju naši studenti ili čak vozači autobusa tamo ali sam negdje pročitao da je Islamska zajednica to zabranila pa me upravo zbog toga interesuje ovo pitanje.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Bedel može biti osoba koja je već obavila hadž za sebe. Vaš otac može biti bedel za vašu majku, jer je već obavio hadž za sebe. Najbolje bi bilo da to on obavi ili mjesni imam, ili neko od njene djece i rodbine ko je već obavio hadž za sebe. Poželjno je, a prema nekima i obavezno, da bedel krene iz mjesta u kojem je živjela osoba za koju se obavlja bedeluk. To je potpunije, nego da tražite nekoga ko ionako ide na hadž, a bedel mu dođe kao izvor zarade.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH