Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Trudnica i obavljanje hadža

Pitanje:

Esselamu alejkum!
S obzirom da je već izašla obavijest o prijavama i uplatama za Hadždž 2013.godine, željela bih da mi odgovorite na dva pitanja za koja trenutno nemam odgovor. Naime, željela bih uz Allahovu pomoć ove godine obaviti Hadždž, međutim, kako imam 28 godina i tek sam stupila u brak nisam upoznata sa svim propisima oko Hadždža a koji se odnose na udatu ženu, konkretno, da li trudna žena može obaviti Hadždž? I ako ne može, kako da se zaštiti od moguće trudnoće jer je veliki period između prijave i polaska, te šta se dešava ukoliko ostane u drugom stanju u periodu od prijave na Hadždž do samog polaska?
Drugo pitanje se odnosi na hajz koji žena može imati u toku obreda Hadždža? Da li je tada u mogućnosti da obavlja Hadždžske obrede? Šta smije, a šta ne?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nema nikakve zapreke da trudna žena obavi hadž. Budući da je riječ o napornom putovanju i ibadetu, potrebno je da se konsultira s pouzdanim ljekarima u vezi potencijalne opasnosti za trudnoću. Nema zapreke da se po potrebi privremeno koriste neštetna sredstva za privremeno sprječavanje trudnoće.
Žena u stanju hajza može obavljati sve hadžske obrede osim tavafa oko Kjabe. Taj obred će obaviti u periodu čistoće, osim ako nužda bude zahtijevala drugačije postupanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH