Logo

Fetvu o načinu obavljanja dnevnih namaza i džume-namaza tokom pandemije koronavirusa

  • Published in
  • Kategorija: Fetve/Rezolucije
  • Štampa

Broj: 03-2-27/20

Datum: 22. redžeb 1441. h. g.

             17. mart 2020. godine

 

Na osnovu člana 10. Poslovnika o radu Vijeća muftija, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na svojoj 24. redovnoj sjednici, održanoj u Sarajevu dana 22. redžeba 1441. h. g., odnosno 17. marta 2020. godine, razmatrajući trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, donijelo je sljedeću:

Fetvu o načinu obavljanja dnevnih namaza i džume-namaza

tokom pandemije koronavirusa

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين ، نبينا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su mir i spas na Posljednjeg poslanika, njegovu plemenitu porodicu i sve ashabe.

Pozivajući se na ajete Časnog Kur'ana, u kojima se kaže:

I ne bacajte se svojim rukama u propast. (El-Bekare,195) i

Jedni druge ne ubijajte! (En-Nisa’, 29);

oslanjajući se na hadis Allahovog poslanika, a.s., u kojem je kazao:  

Kada čujete da se u nekoj zemlji pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju, a ako se ona pojavi u zemlji u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje (Buhari i Muslim); 

uvažavajući da je jedna od osnovnih intencija Šerijata zaštita ljudskog života;

oslanjajući se na konsenzus islamskih učenjaka da je strah za vlastiti život, imetak i porodicu opravdan razlog za izostanak sa džume-namaza, kao i izostanak s obavljanja namaza u džematu,

i uzimajući u obzir činjenicu da Islamska zajednica u Bosni Hercgovini ima svoje džemate na cijelom području Bosne i Hercegovine i u domovinskim zemljama (Srbija, Hrvatska i Slovenija) i u dijaspori, te da su na tom području nadležni organi propisali različite odredbe i ograničenja po pitanju javnog okupljanja,

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ukazuje na to da je vjerska obaveza muslimana pokazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi.

Vijeće muftija naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice u BiH da poštuju preporuke nadležnih državnih i stručnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i u bošnjačkoj dijaspori.

Zbog navedenog, Vijeće muftija donosi odluku da se ezani redovno uče u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu u džamijama i u mesdžidima.

Za Islamsku zajednicu u BiH i njene pripadnike je iznimno važno da se institucionalno očuva institut džuma-namaza bez ugrožavanja života ljudi. Stoga se imami zadužuju da se pobrinu da se ovaj namaz obavlja na način da će mu prisustvovati imam s onim džematlijama koje će odrediti on i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa.

Vijeće upozorava osobe koje spadaju u rizične grupe (starije osobe, hronični bolesnici itd.) da ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju. 

Islamska zajednica u BiH će nastaviti pratiti situaciju u razvoju pandemije, adekvatno reagirati na sve izazove i biti na usluzi svojim članovima, kao i svim građanima u društvima u kojima djeluje.

A Allah najbolje zna!

                                                                                              Husein-ef. Kavazović

       Reisu-l-ulema

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.