Logo

Fetva o korisnicima sredstava iz fonda Bejtu-l-mal

  • Published in
  • Kategorija: Fetve/Rezolucije
  • Štampa

Broj: 03-2-227/19

Datum: 8. rebiu-l-ahir 1441. h. g.

           5. decembar 2019. godine

Na osnovu člana 10., člana 28. i člana 33. Poslovnika o radu Vijeća muftija, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 23. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu dana 8. rebiu-l-ahira 1441. h. g., odnosno 5. decembra 2019. godine,  na prijedlog Reisu-l-uleme, donijelo je, u konačnoj verziji, sljedeću

F E T V U

o korisnicima sredstava iz fonda Bejtu-l-mal

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين ، نبينا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su mir i spas na Njegovog posljednjeg Poslanika, na njegovu plemenitu porodicu i sve ashabe.

Uzvišeni Allah kaže: „Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! - A Allah sve zna i mudar je.“ (Et-Tevba, 60.) U ovom ajetu se spominje osam kategorija korisnika zekata, a po propisima hanefijskog mezheba oni su korisnici i sadekatul-fitra. Ove kategorije su općeg i trajnog karaktera, a njihovi korisnici se aktualiziraju shodno društvenim prilikama. Primjer toga je i postupak h. Omera, r.a., koji je s pozicije predvodnika zajednice redefinisao korisnike kategorije El-Muellefeti kulubuhum.

Polazeći od ovih osnova, Vijeće muftija donosi fetvu kojom određuje da se sredstva iz fonda Bejtu-l-mal troše za: socijalno ugrožene kategorije društva, finansiranje i sufinansiranje odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, rad i održavanje organizacione strukture Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kapitalna ulaganja (izgradnja objekata infrastrukture, važnih za Zajednicu, poput škola, obdaništa, mekteba; izdavačka djelatnost; štampanje knjiga; ulaganje u medije i dr.) i promociju interesa Islamske zajednice u domovini i svijetu.

Način raspodjele ukupljenih sredstava utvrđivat će Vijeće muftija na prijedlog Rijaseta, za svaku godinu, shodno prioritetima i potrebama u Zajednici i u društvu.

Ovo je naš idžtihad o ovom pitanju, u ovom vremenu, utemeljen na razumijevanju izvora islama u svjetlu savremenih potreba naše Zajednice.

A Allah najbolje zna!     

Husein ef. Kavazović

Reisu-l-ulema

Fetvu u PDF formatu možete preuzeti klikom ovdje.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.