Logo

Sandžačka deklaracija o jedinstvu muslimana

  • Published in
  • Kategorija: Fetve/Rezolucije
  • Štampa

Broj: 03-2-187/18

Datum: 21. safer 1440.h.g.

            30. oktobar 2018. godine

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na 18. redovnoj sjednici, održanoj 21. safera 1440.h.g., odnosno 30. oktobra 2018. godine u Novom Pazaru, donijelo sljedeću:

 

SANDŽAČKU DEKLARACIJU

O  JEDINSTVU MUSLIMANA

I

Bošnjaci su autohtoni narod i zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, s bogatom kulturom i višestoljetnom tradicijom.

II

Vjera islam, bosanski jezik i domovina temeljne su odrednice Bošnjaka.

III

Očuvanje vjerskog i nacionalnog jedinstva obaveza je svakog Bošnjaka i svih bošnjačkih institucija i organizacija.

IV

Islamska zajednica je glavni čuvar jedinstva dina i umeta.

Očuvanje jedinstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini stroga je obaveza svih muslimana i muslimanki i bošnjačkih institucija i organizacija.

V

Islamska zajednica u Srbiji, predvođena Mešihatom sa sjedištem u Novom Pazaru, sastavni je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jedina je tradicionalna vjerska zajednica muslimana na području Sandžaka i Srbije, s punim šerijatskim i institucionalno-pravnim legalitetom i legitimitetom.

VI 

Pozivamo braću i sestre, džemate i imame, koji djeluju izvan okvira Islamske zajednice u Srbiji, da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice, kako bismo podjele i neslaganja ostavili iza nas.

VII

Vijeće muftija poziva državne organe i političke organizacije u Srbiji da poštuju slobodu vjere i autonomnost Islamske zajednice u Srbiji.

VIII

Ustrajavajući u svojoj misiji, Islamska zajednica u Srbiji će na područjima svog djelovanja nastaviti s promoviranjem mira, stabilnosti, unapređenja i općeg društvenog prosperiteta i međureligijskog dijaloga, te biti konstruktivan partner državnim organima i drugim društvenim faktorima na putu unapređenja općeg dobra.

 

 

Husein ef. Kavazović

Reisu-l-ulema

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.