Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Problemi oko kupovine

Pitanje

Pitanje je vezano za trgovinu. Naime, prije dvije godine ponuđena mi je zemlja na turističkoj destinaciji. Ponuđač mi je više puta nudio zemlju, ali sam ja odgovarao da nemam novca za te namjene. Rekao sam mu: ne mogu dići kredit jer ga već imam, jedini način je da ti digneš kredit na svoje ime u iznosu od 3600 KM (kolika je cijena zemlje) te uzmeš 50% od tog kredita sebi (tj. pola novca ) a pola novca tj. onih 50% da ti ja dam kada budem u mogućnosti da na toj lokaciji gradim nešto s obzirom da općinke vlasti nisu jos donijele regulacioni plan o gradnji na toj lokaciji, te prihvatam i otplatu kamate po kreditu. Jednostavno ja ga preuzimam kao da sam ga ja i digao i, prijatelju, to ti je moja ponuda, na što je ovaj svjesno i pristao.

Digao je kredit, 1800 KM je uzeo sebi, a 1800 dao meni. Ja sam pristupio uknjižbi vlasništva (po ugovoru) te pravljenju ugovora i navedenog svega u ugovoru (osim stanja o kreditu i dizanju kredita na njgovo ime) čime smo obje strane potpisali i ovjerili u sudu. Prolazilo je vrijeme ja sam njegov kredit uredno otplaćivao te sam dobio ponudu da jedan dio tj. plac prodam od već kupljene zemlje. Mušteriji sam objasnio već postojeće stanje s predhodnikom i zacijenio sam taj plac 2800 KM, na što se kupac i složio. Dao sam prijedlog, kako bi izbjegli gubljenje vremena i plaćanje duplog poreza, da zanemarimo ugovor mene i predhodnog prodavca te da sa njim (prethodnim vlasnikom) sklopi ugovor o kupovini što smo i uradili.

Ja taj dan sam bio jako zauzet pa sam ih obojicu nazvao i rekao da to obave njih dvojica te sam prethodnom prodavcu kada sam ga upoznao sa svim rekao, molim te, uzmi od tih 2800 KM 800 KM pa hajde valjda će nekada Općina izdati te saglasnosti ali ćeš Bogami ostalih 1000 čekati. Ipak saglasnost Općine kada je ja dobijem,smatrao sam potrebnim da mu dam i narušim naš dogovor na moju štetu, na šta mi je on rekao nema problema kako god ti kažeš.

Obavili su onu kupoprodaju, kada sam se navečer čuo sa starim kupodavcem dogovorili smo sastanak te da mi uruči novce, on mi je dao samo 1000 KM. Kada sam ga pitao šta je sa drugom 1000 KM on je rekao: Da ne bi ti zezao mene i ja čekao tebe i općinsku saglasnost godinama bolje je da ja uzmem svoje, ja sam mu rekao: čovječe, to nije dogovor, a on je rekao: Dogovori su da se krše, ponovno sam ga pitao i upozorio na ugovor i rekao da mi ustupi novac na što je on odbijao. Ja sam rekao: dobro prijatelju, kada si ti tako bezobrazno postupio sada sam ja na redu i rekao mu plaćat ću tvoj kredit do iznosa od 1800 KM i tu ću stati (što sam i uradio) za tvoje posljedice sa bankom me ne interesuje i sada slušaj istina 1800 KM ostajem ti dužnik i dat ću ti novac, ali samo kada meni opština da saglasnost za gradnju kako smo se i dogovorili ugovorom. Vrijeme je prolazilo, on je imao pozive iz banke i prjetnje sudom i o tome me obavještavao, ali sam mu jasno davao do znanja da me neinteresuje i rekao mu vrati krediti i onda čekaj kada ja dobijem saglasnost općine te ću ti tada ostatak duga platiti. Na tome i danas dan stoji. Pitanje glasi da li sam ispravno postupio!

 

Odgovor

U tim ugovorima ima puno nejasnoća i nedorečenosti. Sadrže i kamatu, te prodaju sa neizvjesnom realizacijom, tako da je sve to u osnovi sumnjivog karaktera, te nema smisla da dajemo ocjenu o jednom dijelu posljedica tako sumnjivih transakcija.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH