A+ A A-

Pretraga pitanja

Djeca u džamiji

Pitanje

Esselamu alejkum!
Prišao mi je danas imam i obavjestio me, da ima džematlija kojima smeta dolazak moje djece u džamiju, zato što ih navodono djeca ometaju prilikom klanjanja namaza! Radi se o dvoje djece, jedno ima skoro 2 a drugo 3 godine. Žena i ja se trudimo maksimalno, da djeci objasnimo da se tiho i pristojno u džamijskim prostorima ponašaju, i možete zamisliti da ne uspjevamo uvijek u tome, pošto je to proces koji treba određeno vrijeme, dok djeca nauče i uvježbaju očekivano ponašanje! Određene džematlije očigledno nemaju razumijevanja za to, i očekivaju 100% pokornost djece u istom trenu, što je naravno nemoguće.  Djeca mi vrlo rado idu u džamiju i svaki put se obraduju kad žena i ja sa njima krenemo na namaz. Pošto smo žena i ja nažalost skoro jedini koji praktikuju dolazak sa djecom u džamiju, jer smatramo to vrlo važnim, da nam se djeca od malih nogu navikvaju na džemaat, džamiju, ibadet i namaz i da upoznaju islamske obrede i van kuće, osjećamo se jednim dijelom u pravu i ne želimo prekinuti taj naš čin! Isto tako šokirani smo od netolerancije prema djeci određenih džematlija! 
Malo mi je i krivo da se to ističe kao problem, pošto imamo trenutno većih i važnijih problema za rješavati u džematu! Dalje mi je žao što nema određene svijesti kod imama i tih džematlija koji se bune, da su djeca naša budućnost, da se treba zajedno pobrinuti o tome da se dolazak djece i omladine u džamiju poveća a ne da se odgone iz Božije kuće! Da li ima iko pravo da nam zabrani dolazak sa djecom u džamiju, i šta nam savjetujete kako da se ponašamo u tom slučaju!
Molim Allaha dragog da nam da sabura, tolerancije i poveća um i razum nas i svih muslimana na svijetu, i da uspjemo da se na najljepši način takvim "problemima" obraćamo i rješavamo, da džamije budu pune mađih ljudi!

 

Odgovor

Razumijemo Vašu začuđenost reakcijom pojedinih džematlija kojima smeta to što dovodite posve malu djecu u džamiju na namaze, zbog toga što tako mala djeca nisu u stanju da budu mirna tokom namaza, već svojim nestašlucima ometaju druge dok klanjaju. Vaša želja da djecu odmalena privikavate na džamiju i namaz je plemenita, ali se ona može realizirati i mimo redovnog namaza u džematu. Zamislite kada bi više osoba postupilo kao i Vi i dovodilo stalno svoju djecu od dvije, tri, četiri ili pet godina na namaz, na što bi to ličilo. Džemat bi se pretvorio u dječiji vrtić. Tako malu djecu ne treba redovno dovoditi na namaz u džamiju. Možete ih privikavati namazu i kod kuće, kada klanjate nafilu. A u džamiju ih možete dovesti ponekad, mimo namaza u džematu, a u džemat ih početi dovoditi kada budu sposobna da se koliko toliko kontrolišu i ne ometaju druge u klanjanju. Naravno, uz sve ove primjedbe, moramo skrenuti pažnju starijim džematlijama da budu tolerantniji i blagonakloni prema djeci te budu strpljivi ako se desi da mala djeca budu prisutna na namazu u džematu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH