Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Derviške aktivnosti u džamiji

Pitanje

Eselamu alejkum!

Ja lično nemam ništa protiv derviša, samo imam jedno konkretno pitanje: Da li su dozvoljene derviške aktivnosti u objektu koji je džemat kupio za potrebe džamije? Razlog mog pitanja je u tome što jedan dio džematlija to ne odobrava, a samim tim dolazi do nesporazuma koji mogu dovesti do cijepanja džemata, što mene kao poštenog džematliju veoma brine.

 

Odgovor

Još od vremena osmanske vlasti kod nas, derviške aktivnosti se vrše u tekijama, a ne u džamijama. Dakle, smatramo da se u džamiji trebaju klanjati namazi i obavljati uobičajene vjerske aktivnosti koje IZ obavlja u džamiji i mesdžidu, a derviši svoje usko derviške aktivnosti, kao što su derviški zikrovi i sl., mogu vršiti u nekom drugom prostoru. Posebno ukoliko dobar dio džemata ne odobrava njihove aktivnosti u džamiji. Time će se očuvati sloga u džematu čije očuvanje je prioritetan zadatak džematlija.

Naravno, očekuje se od svih džematlija da budu širokogrudi i tolerantni i da preko džemata ne prelamaju sukob na relaciji derviši - selefije.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH