Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Odstupanje od kible

Pitanje

Poštovani, Esselamu alejkum!

Naš mekteb je sagrađen 80-tih godina prošlog stoljeća, u doba najžešćeg borbenog ateizma, kada su se ljudima osporavala osnovna ljuska prava među kojima je i pravo na vjeru.

Džematlije su i u tim teškim vremenima uspjeli uz velike poteškoće i osporavanja sagraditi mekteb. Međutim, oni koji su sprečavali izgradnju vjerskih objekata nastojali su bar na bilo koji način omesti ove akcije, pa su prilikom izgradnje mekteba tražili da se objekat gradi u nizu već postojećih objekata ( kuća ), bez da se ispravno okrene prema Kibli.

Na osnovu nedavnog saznanja ove činjenice, od ljudi koji su bili u tadašnjem građevinskom odboru, mi smo pristupili provjeri ovih navoda.

Svi pokazatelji i mjerenja upućuju na to da su ovi navodi tačni i da mekteb nije u potpunosti okrenut prema Kibli. Sadašnje odstupanje od Kible je 22 stepena.

U odgovoru na pitanje  "Džamije koje nisu prema kibli " od 26.09 2007. godine Vi ste kazali:

"Prilikom izgradnje džamija mora se voditi računa da mihrab i safovi budu okrenuti prema kibli. To je danas lahko i jednostavno izvesti. Ukoliko se kasnijom provjerom utvrdi da je prilikom ranije izgradnje došlo do manjeg odstupanja, to neće smetati, odnosno namaz koji se klanja shodno postojećem stanju bit će ispravan. Ukoliko je došlo do velikog odstupanja, tako da je klanjač okrenut na neku drugu, a ne na stranu kible, neophodno je izvršiti korekciju i safove usmjeriti prema kibli."

 Molimo Vas da nam odgovorite kolika je dozvoljena tolerancija odstupanja od Kible i trebamo li se mi unutar mekteba okretati prema pravcu koji pokazuju relevantni instrumenti obzirom da se, po nama, radi o priličnom odstupanju?

Želimo napomenuti da se, u našem slučaju, ne radi ni o kakvom mezhepskom "prepucavanju" već čisto o saznanju do kojeg smo nedavno došli i potreban nam je Vaš hitan odgovor radi otklanjanja sumnje u ispravnost naših namaza.

Džematski odbor Obarak, Goražde!

 

Odgovor

Budući da je mekteb davno izgrađen i da se u njemu klanja godinama, smatramo da nema potrebe mijenjati smjer mekteba, čak i ako se utvrdi manje odstupanje od pravca kible. Odstupanje od 22 stepena ipak čini mekteb više okrenut u pravcu jugoistoka nego u pravcu juga ili istoka. Namazi su, ako Bog da, ispravni. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH