Logo

Folklorne aktivnosti u džamijskom prostoru

Pitanje:

Selam!

Zamolio bih Vas ako možete da mi date odgovor na jednu moju dilemu. Naime, naš džemat je na kupio sportsku salu. Ovdje u Holandiji smo registrovani kao Islamski Kulturni centar. Salu koju smo kupili smo podijelili na dva dijela: prvi dio mesdžid sa muškim i ženskim abdestanama, kacelarijom i učionicom  za vjeronauku i sastanke. Drugi dio zgrade je predviđen za kulturne aktivnosti plus čajna kuhinja i odvojeni WC.

Moje pitanje je: Da li mi možemo u sklopu mesdžida vršiti probe našeg kulturno-umjetničkog društva i probe ilahija i kasida uz muziku?

Odgovor:

U džamijskom prostoru se ne mogu organizovati aktivnosti koje mu ne priliče kao što su sadržaji pri kojima se koriste muzički instrumenti i sl. Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 2007. godine donijelo fetvu o zabrani upotrebe muzičkih instrumenata u džamijama.

S obzirom na to da, kako ste naveli u pitanu, Vaš objekat ima više prostorija, mišljenja smo da nema smetnje da se vrše probe folklorne sekcije u drugim prostorijama u Centru, uz napomenu da to ne može biti za vrijeme namaza. Spomenuto mišljenje temeljimo na potrebi da se osiguraju uvjeti za okupljanje naše omladine. Bolje je i sigurnije da se okupljaju u prostorijama Islamske zajednice - džemata nego na nekim drugim mjestima gdje su izloženiji mogućnosti potpadanja po uticaj negativnih oblika ponašanja. Džematski odbor, posebno imam, moraju voditi računa da to njihovo okupljanje i rad u džematskim prostorijama ne budu u suprotnosti sa šerijatskim propisima. Imam treba da zna o kojim šerijatskim propisima je riječ. Dakle, tu je riječ o novim obavezama imama i džematskog odbora, ali je to u interesu džemata i roditelja muslimana, jer će se ta djeca međusobno upoznavati, sklapati kasnije brakove i biti, ako Bog da, buduće džematlije. I roditelji će biti sigurniji ako su im djeca tu, a ne na nekim drugim, sumnjivim mjestima. Ali sve to treba biti pod nadzorom džematskog odbora, jer je taj organ, uz imama, zadužen za pravilno korištenje džamijskih prostorija.

Ovo je šerijatski stav, a što se tiče administrativnog uređenja tog pitanja savjetujemo Vam da se obratite Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.