Logo

Primjedbe na rad imama

    PITANJE: 

    Da li je dužnost imama u džematima širom BiH i dijaspore da fetve koje ste vi donijeli sprovode u praksu tj.da rade ili da se barem trude da rade po njima.

    Ako jeste zašto to ne rade. Ako džematlija kaže da je po nekom pitanju fetvu donio prof. Ljevaković i da imam ne može suprotno raditi budeš proglašen i sam znate kojim već imenima.

    Da li u IZ postoji organ koji razmatra žalbe džematlija u pojedinim džematima da bi se stalo u kraj ovakvom ponašanju. Uz iskrene selama molim Dragog Allaha dž.š. da nas sve uputi na pravi put. Amin! 

    ODGOVOR:

    Ukoliko imate primjedbi na rad imama u nekom konkretnom pitanju možete se obratiti glavnom imamu, muftiji, Uredu za bošnjačku dijasporu, ukoliko je u pitanju imam u dijaspori, koji su nadležni za praćenje i ocjenu rada imama u vjerskim pitanjima.

    Mislimo da nema koristi u tome da sa imamom polemišete i otežavate mu rad. Pomozite mu u radu koliko ste u stanju, a Allah će suditi o onome o čemu se niste slagali. Radom u zajedničkim projektima više ćete doprinijeti boljitku i napretku džemata nego polemikom i raspravom o tome ko je u pravu a ko ne.

    Ukoliko smatrate da imam čini velike grješke, koje su nespojive sa njegovim pozivom imama, svoje dobronamjerno opažanje i mišljenje možete saopštiti nadležnom glavnom imamu, muftiji, Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta, ili Uredu za dijasporu, ukoliko se radi o dijaspori.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.