Logo

Bošnjački džemat u St. Gallenu: Novi projekat za novo vrijeme

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

25 02 2020 02 snakt gallen

Na poziv Bošnjačkog džemata „Gazi Alijin mesdžid“ direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović boravio je u službenoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sankt Gallenu. Naime ovaj bošnjački džemat egzistira od 1992., a 2005. godine kupili su prostorije u kojima danas obavljaju sve vjerske i edukativne aktivnosti.

Džemat broji oko 320 članova koji zajedno sa svojim porodicama čine ansambl uspješnog kolektiva u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta. Dokaz da ovaj džemat iz godine u godinu napreduje u svom radu i razvoju jeste odluka džematskog odbora o pokretanju aktivnosti na izgradnji Islamskog centra na vlastitoj lokaciji cca 2000 m2, na mjestu gdje se danas nalaze džamija i druge prostorije udruženja.

Projekat bi se sastojao od džamije, mekteba, restorana, prostorija za omladinske i ženske aktivnosti, obdaništa, mokrih čvorova i dr. Posebno je važna izgradnja 12 vakufskih stanova u sklopu centra iz kojih bi se finansirao rad džemata. Direktora Vakufske direkcije se dojmilo ekonomsko razmišljanje i strategija samofinansiranja. Odlučni su u ideji da džemat ekonomski ojačaju i da rade na obezbjeđivanju još većeg broja članova.

Također, ono što treba istaknuti jeste način obezbjeđivanja sredstava potrebnih za izgradnju budućeg centra. Naime, za potpunu izgradnju centra potrebno je oko 8 miliona švicarskih franaka. Džematlije će svojim vlastitim snagama obezbijediti 4 miliona, a drugu polovinu novca planiraju obezbijediti putem donacija izvan džemata. Vrijedni imam Sabahudin ef. Sijamhodžić i njegov predsjednik Meho Šljivar su optimisti i vjeruju da će krajem 2021. godine zakopati temelje i početi sa gradnjom.

Direktor Vakufske direkcije prisutvovao je i dvanaestoj tradicionalnoj manifestaciji „Noć uz GAM“ gdje je zajedno sa ostalim učesnicima u programu pred oko hiljadu prisutnih vjernika imao priliku uživati u bogatom trosatnom programu koji su izveli polaznici mektebske nastave džemata St. Gallen i drugih bošnjačkih džemata kao i hor Bejan iz bošnjačkog džemata El-Hidaje iz Minhena. U toku programa direktor se obratio prigodnim predavanjem u kojem je između ostalog pohvalio rad džemata i pozvao vjernike da svojim vakufskim prilozima učestvuju u izgradnji budućeg centra. Bošnjaci su veoma mali narod, ali ih to ne ometa u nastojanju da po svijetu grade velike projekte.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.