Logo

Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i sjećanje na žrtve terora u Šri Lanci

  • Published in
  • Kategorija: Dijaspora
  • Štampa

  • 0000

U subotu, 27. aprila 2019. godine, u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj (IZB) u Oslu održana je redovna godišnja skupština Islamske zajednice. Na samom početku treba spomenuti da je ovo jubilarna godina, jer se u njoj napunilo 25 godina od osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Posebnost i značaj ove godine obilježavamo i prvom zvaničnom posjetom muftije za Zapadnu Europu dr. Osman ef. Kozlića Islamskoj zajednici. Muftija je prisustvovao na sjednici Skupštine Islamske zajednice u pratnji šefa Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalića.

Nakon izbora radnog predsjedništva i usvajanja dnevnog reda prisutnima se obratio Mensur ef. koji je stavio akcenat na spomenuti jubilej Islamske zajednice ističući izuzetnu organiziranost, angažiranost, stabilnost i napredak Islamske zajednice tokom ovog dugog perioda. Mensur ef. je čestitao delegatima Skupštine i zaželio im uspješan i hajirli rad. Potom su izvještaje podnijeli glavni imam IZB Norveške Senaid ef. Kobilica, predsjednik IZB Norveške Adnan Osmičić, te računovođa Ghulam Abbas, koji je podnio finansijski izvještaj. Skupština je također usvojila izmjene i dopune Statuta, kojim je završen proces usklađivanja Statuta sa Pravilnikom o organizaciji Islamske zajednice u dijaspori. Na dnevnom redu su bile i tačke Emanet, članarina Islamske zajednice, kao i raspisivanje izbora u IZB u Norveškoj, koji će se sprovesti krajem ove i početkom iduće godine ako Bog da. Nakon vrlo konstruktivnih diskusija sve spomenute tačke dnevnog reda su usvojene.

Na kraju sjednice muftija Osman ef. se obratio prisutnim delegatima izražavajući svoju radost posjetom i prisustvom na Skupštini Islamske zajednice i čestitajući njima i svim članovima Islamske zajednice jubilej 25 godina od osnivanja Islamske zajednice. Prateći vrlo bogate i pozitivne izvještaje, kao i vrlo produktivne diskusije delegata na sjednici Skupštine, više je nego jasno da je odgovornost, opredjeljenost i visoka svijest rukovodstva, imama i organa Islamske zajednice o preuzetom emanetu na vrlo visokom nivou, riječi su muftije dr. Osman ef. Kozlića.

Skupština je krunisana dovom, koju je proučio Mensur ef. Pašalić.

U petak, dan prije Skupštine, u 18 sati Vijeće za saradnju vjerskih zajednica i zajednica uvjerenja u Norveškoj (STL) organiziralo je sjećanje na žrtve zadnjih terorističkih napada u Šri Lanci u katoličkoj crkvi Bredtvet, nedaleko od centra Osla.  Islamska zajednica je vrlo aktivna u ovom Vijeću na lokalnom i nacionalnom nivou. Vijeće predstavlja i zagovara interese vjerskih zajednica i zajednica uvjerenja pred norveškim vlastima.

Sjećanje žrtava u Šri Lanci je posebno dobilo na težini, jer se u kratkom roku pozivu odazvao i norveški kralj i norveška premijerka.  U prepunoj crkvi prisustvovao je muftija za Zapadnu Europu dr. Osman ef. Kozlić u pratnji Mensur ef. Pašalića i sedam imama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Ovim je zapravo Islamska zajednica osudila ubistva nevinog naroda u Šri Lanci, izrazila riječi sućuti porodicama žrtava i pokazala da se ne želimo identificirati sa ekstremistima i njihovim bolesnim umovima.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.