Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci u Kraljevini Danskoj pokazali da vole i misle na svoju domovinu

  • 0101

Da Bošnjaci koji žive na prostoru Kraljevine Danske,nisu zaboravili na svoju domovinu,i mjesta odakle su protjerani pokazuje i skup koji je upriličen u danskom gradu Odenseu, gdje je u organizaciji džemata „SAFF“ Odense upriličeno obilježavanje 1 marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gosti na ovome programu su bili Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj nj.e.Haris Bašić,potpredsjednik Narodne skupštine RS-a g-din Senad Bratić i njegov savjetnik Mehmed Alić.

Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Na početku programa prisutne je poselamio i dobrodošlicu zaželio imam džemata „SAFF“ Odense i VD glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Danske Elmedin ef. Kadrić,koji se u svome obraćanju nakratko osvrnuo na Referendum o Nezavisnosti i podsjetio prisutne na nekoliko podataka vezanih za isti.

Nakon Elmedin ef. prisutnima se obratio Hamid Begović,potpredsjednik džemata „SAFF“ Odense,koji je u svome obraćanju kazao da će džemat „SAFF“ Odense i dalje nastaviti sa obilježavanjem datuma koji su od velikog značaja za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Slijedeći koji se obratio prisutnima bio je Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj nj.e.Haris Bašić koji se u svome obraćanju zahvalio svima,a posebno džematu „SAFF“ Odense na dosadašnjoj saradnji i uputio čestitke džematu „SAFF“ Odense, na njegovom uspješnom radu,djelovanju i organizaciji,takođe je podsjetio prisutne na važnost da vole i koliko su u mogućnosti pomažu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu,i da kada su god u mogućnosti posjete krajeve iz kojih potiču,nakratko se osvrnuo i pozvao prisutne na registraciju i odaziv na izbore koji će se održati ove godine u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini.

Postupajući po hadisu Božijeg Poslanika,Muhammeda a.s. koji kaže: „Ko nije zahvalan ljudima nije ni Bogu“, džemat „SAFF“ Odense se na skroman način zahvalio Ambasadoru nj.e.Harisu Bašiću za nesebičnu podršku i pomoć u radu džemata i Islamske Zajednice Bošnjaka Danske,zahvalnicu u ime džemata je uručio potpredsjednik džemata g-din Hamid Begović.

Slijedeći koji je uzeo učešća u programu bio je džematlija hadžija Sidik Gunić,koji je na sebi svojstven način i emotivno odrecitovao nekoliko stihova o našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini.

Savjetnik Senada Bratića, g-din Mehmed Alić se u svome obraćanju nakratko osvrnuo na važnost ulaganja u Bosnu i Hercegovinu,posebno u manji BH entitet RS-u.

Posljednji koji je govorio na ovome skupu bio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-e, g-din Senad Bratić. G-din Bratić je poselamio prisutne i prenio selame od Bošnjakog člana Predsjedništva g-dina Bakira Izetbegovića. G-din Bratić se takođe u svome obraćanju ukratko osvrnuo na uspješne Bošnjake-biznismene,koji su svoj biznis pokrenuli u manjem BH entitetu RS-a,i pozvao prisutne da pomažu Bosnu i Hercegovinu. Bratić je pozvao prisutne da se registruju i odazovu na izbore koji će ove godine biti u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Na kraju programa prisutne su svojim glasom počastile aktivistkinje ženskog hora džemata „SAFF“ Odense,koje su izvele dvije ilahije,a osoba koja je zadužena da vodi brigu o hor-u je g-din Nihad Čirkić.

Poslije zvaničnog dijela programa prisutni su se mogli počastiti kahvom,sokom i kolačima,a sve u pripremi ženskoga dijela džemata „SAFF“ Odense.

F.G.