Promo banner

A+ A A-

Održana svečana akademija Udruženja ilmijje

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svečanom akademijom obilježilo je 10 godina rada Udruženja u okviru IZ-e u BiH.

Akademija je, uz prisustvo velikog broja imama, aktivista Udruženja ilmijje, službenika Rijaseta i reisu-l-uleme, održana 12. novembra 2008. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegović u svom obraćanju osvrnuo se na najznačajnije historijske periode u razvoju Udruženja ilmijje, posebno ističući doprinos snaženju uleme na ovim prostorima reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića i Huseina Đoze.

Muharem ef. Hasanbegović je naglasio da je sadašnja zadaća Ilmijje, uz obrazovne institucije IZ-e, da djeluje na daljem stručnom usavršavanju i edukaciji imama i vjeroučitelja i stvaranju materijalnih pretpostavki da se nesmetano odvija proces edukacije. On je istakao da se ulema u BiH susreće sa složenim izazovima, ali je u proteklom desetogodišnjem razdoblju Udruženje ilmijje ostvarilo vrlo raznovrsne aktivnosti na različitim područjima.

U nastavku svečane akademije Meho Šljivo, imam Alipašine džamije u Sarajevu, je prezentirao prospekt Udruženja ilmijje koji je štampan u povodu dsetogodišnjice djelovanja u okviru IZ-e i pročitao tekst dr. Enesa Karića o ilmu i ulemi.

Plakete imamima
Udruženje ilmijje je na ovoj akademiji dodijelilo tri plakete zaslužnim imamima za njihov doprinos radu IZ-e i afirmaciji uleme. Plakete su dobili Omer ef. Štulanović, penzionirani imam iz Ilijaša, za izuzetnu predanost i rezultate u vršenju imamskih, hatibskih i mualimskih dužnosti u džematu, Hasan ef. Hilić iz Velike Kladuše za afirmaciju imamskog poziva kroz objavljene tekstove i Hazim ef. Krupalija iz Sarajeva za doprinos u promoviranju sporta i sportskih aktivnosti među imamima.

Priznanje zaslužnim imamima

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić čestitajući nagrađenim imamima, sugerirao je Omer ef. Štulanoviću da na temelju svog bogatog imamskog iskustva koje je stjecao u vrlo složenim okolnostima, napiše autobiografiju u kojoj će prenijeti svoja iskustva i objasniti kako je biti imam.

U nastavku svoga obraćanja reisu-l-ulema je izrazi zabrinutost sve agresivnijom islamofobijom koja se osjeti u društvu, napose pristajanjem određenih medija da budu aktivni sudionici i nosioci islamofobičnih tendencija u Bosni i Hercegovini.