Logo

Održan mevlud u tuzlanskom džematu Moluhe

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Piše: Džanan Ribić

Povodom dana rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., u tuzlanskom džematu Moluhe organiziran je svečani mevludski program.

Mevludski program izveli su članovi mekteba džamije u Moluhama, i učenici Behram-begove medrese sa Moluha.

Ovo je prvi put nakon nekoliko godina, da se organizira mevlud u ovome džematu, što je posebno obradovalo džematlije sa Moluha.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, u svome obraćanju vjernicima istakao je da će islam opstati, i da se za to ne trebamo brinuti, ali da se moramo brinuti za sebe i muslimane.

- Moramo se svakodnevno kao pojedinci brinuti da li idemo pravim putem, trebamo voditi računa da živimo u vjeri i zdravlju. Najlošije je kada stari ljudi svojim ponašanjem daju loš primjer mladima. Zadatak nam je da dosta snage i volje uložimo da u našim džamijama omladina nastavi ići pozitivnim putem kakvim idu njihovi roditelji, djedovi i nene. Da nenu u džamiji naslijedi unuka, a oca njegov sin. Naša omladina u džamiji je naš ponos. Jer naši mladi vole svoju vjeru – kazao je Huskanović.

Hafiz Huskanović posebno je naglasio da niko ne vrijeđa više Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s., kao što to mogu muslimani.

- Neslogom, manjkom jedinstva i svađom mi vrijeđamo Poslanika. Muslimani se moraju okrenuti komunikaciji, slozi i razgovoru. U tome je spas -   zaključio je Huskanović.

Predavač na mevludu bio je Muhamed ef. Mehmedović, imam džemata Krojčica, koji se u svome predavanju osvrnuo na odlike u ponašanju Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s.

- Muslimani se moraju što više truditi da u svoju svakodnevnicu uvedu odlike ponašanja koje je imao Poslanik. Moraju biti moralni, čestiti i pošteni. Svoje vijeme, baš kao i Muhammed a.s., trebaju odvojiti za Allaha, svoju porodicu i prijatelje, kao i za sebe i svoje potrebe – rekao je Mehmedović.

Nakon završenog mevludskog programa u mektebu Moluške džamije upriličeno je prigodno druženje, uz kahvu iz moluške džezve i tradicionalne bosanske kolače.

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.