A+ A A-

Mevludska svečanost u Podlugovima

Mevludska svečanst povodom 12. rebiul – evvela, dana Mevluda, u petak, 02. januara 2015. godine, održana je i u prepunoj džamiji „Ljepotici“ u Podlugovima.

Mjesec Rebiu-l-evvel je mjesec Poslanikovog a.s. rođenja, kao i mjesec njegovog preseljenja na Ahiret. Božijom odredbom Poslanik a.s. je rođen i preselio je na budući svijet 12. rebiu-l-evvela, zato je to dan sjećanja na njega.

-Kad kažemo Rebiul- evvel odmah nam na um pada mevlud-rođendan Božijeg poslanika, miljenika. Ovi dani su svojevrsna škola-divna prilika da naučimo što više o našoj vjeri, o našem dragom Poslaniku. Ovi dani su poput cvijetne livade, a mi bismo trebali biti poput pčela koji s tih cvjetova – sa mevluda na mevlud, sa predavanja na predavanje, ubiru samo ono najbolje. O Poslaniku ne treba samo govoriti nego trebamo nastojati njegov život primijeniti u svojoj svakodnevnici i svim životnim poljima, kazao je, između ostalog,  Asmir efendija Salihović, imam džamije u Podlugovima podsjetivši vjernike da razmišljaju o svom halu i poruku Poslanika da mu njegov Ummet ne ocrni obraz na Sudnjem danu.

Učesnici programa bili su : hafiz Ahmed Jedekči, imam džamije u Parlamentu Turske, hafiz Nuh Kujuk-Ankara, Ibrahim Cušan, predsjedništvo Dijaneta, Hor imama MIZ Sarajevo.

Svojevrsna simbioza turskog i bosanskog učenja mevluda dala je originalan pečat i drugačiji doživljaj vjernicima u prelijepom ambijentu  džamije „Ljepotice“ koji su uživali u učenju ašereta, ilahijama i mevludu.

Predavač je bio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid Dautović. On je podsjetio da vjernici trebaju slijediti Božijeg poslanika u svojim ibadetima, poslovima i pokoravati se Allahu i Poslaniku, ne biti nemarni,  da ne trebaju okretati leđa porukama i iznevjeriti Allaha i Poslanika. Podsjetio je i na hadis  : “Blago onom ko me je vidio i povjerovao u mene, a blago sedam puta onom ko me nije vidio a povjerovao je u mene“.

-Vi koji ste protjerani sa svojih ognjišta, zaslužili ste ovakvu lijepu džamiju. Bog vam je nadoknadio za neke bolne rane. Poslanik je došao da usavrši moralne vrijednosti kod ljudi, jer je on imao najbolji odgoj od Allaha za kojeg i Uzvišeni kaže da je najbolji uzor u svemu. On je uzor odgovornosti,  povjerenja, iskrenosti, ljubavi, i mi trebamo biti takvi jer od te ljubavi ovisi naša budućnost. Allah Uzvišeni u suri „Hudžurat“ kaže da ne uradimo ništa dok ne pitamo Allaha i Njegovog Poslanika a to se odnosi na sve životne prilike i događaje , poručio je, između ostalog, Dautović.

Podcrtao je da je mevlud jedna od manifestacija jezika, govora, druženja i zbližavanja vjernika, a posebno je važno da tim događajima prisustvuju mladi koji  žive u virtuelnom svijetu koji im oduzima sve dragocjeno vrijeme.

Osim gosta iz Turske , gosta iz MIZ Sarajevo, vjernika iz Podlugova, Ilijaša  i  okolnih gradova Breze, Visokog, Vareša, mevludu je prisustvovao i savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske Hasan Atli, kao i načelnik Općine Ilijaš  Akif Fazlić, te imami ilijaških i okolnih džemata.

Ovaj program, prema ovogodišnjem planu Manifestacije „Selam, ya Resulallah“  bit će izveden večeras i u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nermina Durić-Kahvedžić

  • 11