Promo banner

A+ A A-

Melbourne: Hatma dova u džematu “Deer Park”

U nedjelju, 28. decembra 2014. godine, u Islamskom Centru džemata “Deer Park” u Melbournu održana je svečanost „Hatma dove i podjela certifikata svim polaznicima mekteba” kojoj je prisustvovao veliki broj džematlija i džematlijki, braće i sestara kako iz našeg džemata tako i iz džemata Noble Park i Geelonga.
Pored prisutnih džematlija ovu našu svečanost su svojim dolaskom uveličali Glavni Imam Mešihata IZ u Australiji prof. Salih ef. Mujala i mr Ibrahim ef. Omerdić, imam džemata Noble Park, koji su se u toku programa obratili prigodnim vazu nasihatom.

Program ove zaista prelijepe svečanosti počeo je predstavljanjem svih polaznika mekteba od prve do četvrte grupe gdje su polaznici učenjem sura, dova, šarta, pokazali prisutnim šta se uči u mektebu a i sami pokazali jedan zavidan nivo znanja o svojoj vjeri.

Nakon predstavljanja, svim mekteblijama predsjednik Džematskog Odbora gosp. Zilhad Djonlagić sa Imamom džemata je uručio poklone koje je pripremio Džematski Odbor i Certifikate o uspješno završenoj mektebskoj godini , a dodijeljeno je oko 150 certifikata.

Program je nastavljen jednom lijepom ilahijom i učenjem odlomaka Kur’ana Časnog polaznika mekteba koji su ove godine završili Hatmu Kur’ani Kerima zajedno sa svojim Imamom Muhamed ef. Đidić.

Za učenje Kur’ana polaznici su dobili visoke pohvale od svih prisutnih a naročito od uvaženih gostiju Ibrahim ef. Omerdića i Salih ef. Mujale koji su u svojim vazovima prije svega izrazili čestitke djeci , roditeljima, džematskom odboru i imamu na ovom velikom uspjehu i koji su istakli važnost odgoja djece kroz džamiju , kroz mekteb – jer je mektebska nastava nešto što nema alternative u odgoju mladog čovjeka, naročito je taj vid odgoja i obrazovanja potreban nama Bošnjacima ovdje gdje živimo i u vremenu u kome živimo.

Nakon obraćanja naših Uvaženih Imama zamolili smo ih da dodjele zaslužene poklone i diplome kao i novčane nagrade svim polaznicima koji su ove godine završili Hatmu Kur’ani Kerima. A također smo ispred našeg Odbora dodijelili zahvalnice za nekoliko firmi koje stoje na usluzi džematu i mektebu.

Hatma-dovu je proučio Ibrahim ef. a poslije su roditelji od djece koji su završili Hatmu uz pomoć džematskog odbora i podršku drugih džematlija sve prisutne počastili ručkom, kahvom, kolačima i voćem, na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Naravno zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli da ova svečanost bude događaj u džematu Deer Park koji se neće lahko zaboraviti, hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj naš Mubarek . Posebne čestitke upućujemo roditeljima polaznika, džematskom odboru , Imamu i svakako onima koji su završili hatmu a njih je ove godine bilo 24 i oni zaslužuju da se spomenu njihova imena, kao i imena njihovih roditelja, jer ako roditelj ne doveze dijete u mekteb dijete ne može samo doći.

POLAZNICI MEKTEBA KOJI SU ZAVRŠILI HATMU:

ĐIDIĆ FATIMA-(Muhamed i Merhunisa); BEŠIĆ HAZIJA-(Ibro i Hazima) ;SEFEROVIĆ AMINA-(Hilmija i Adisa); POLIMAC JASMINA-(Jasmin i Nasiha); FRLJAK REJHANA- (r.Ibrahim i Mejra); MECAVICA SELMA- (Suljo i Bajrema); MUJARIĆ SELMA -(Hazim i Sabina); HANA DESTANOVIĆ –( Jasmin ) ; ŠEMIĆ AMILA – ( Ibrahim i Esma); AJLA HOT- (Hasan i Ifeta); ŠEČIĆ RAMIZA-(Sejo i Samra); ŠEČIĆ LEJLA-(Sejo i Samra); FAZLIĆ ADILA-( h.Šemso i Selma); FAZLIĆ EMINA-( h.Šemso i Selma); FAZLIĆ ESMA-( h.Šemso i Selma); MUJARIĆ REJHAN – (Hazim i Sabina); HARIS HOT- (Hasan i Ifeta); ČORHODŽIĆ HASAN- (Elvedin i Fadila);ČORHODŽIĆ ESAD-(Elvedin i Fadila); POLIMAC NEDIM-(Jasmin i Nasiha);ŠEMIĆ TARIK-(Ibrahim i Esma); EDIN ZEČIĆ –(Kasim i Sabina); ADEM KARUPOVIĆ- (Amir i Rasema); FARUK ĐIDIĆ –(Muhamed i Merhunisa)

Molimo Allaha dž.š. da ovim našim polaznicima i njihovim roditeljima podari svako dobro i na ovom i na Budućem svijetu. Amin!

Muhamed ef. Đidić

  • 0101