Promo banner

A+ A A-

Podjelom novogodišnjih paketića u džematu Veliki Lug obilježena Nova 1436. hidžretska godina

Povodom nastupanja Nove 1436. hidžretske godine u bihaćkom džematu Veliki Lug izvršena je podjela novogodišnjih paketića svim polaznicima mektebske pouke. Akcija je realizirana na inicijativu džematskog imama Čavak ef. Amira, a džematski Odbor u suradnji sa džematlijama obezbijedio je sredstva za nabavku paketića. Tom prilikom efendija Čavak je djecu upoznao sa značenjem i historijatom hidžretske godine, te skrenuo pažnju na značaj obilježavanja tog datuma za muslimane.

„Hidžretska nova godina se računa od datuma preseljenje Muhammeda, a.s., iz Mekke u Medinu, što je bila prekretnica da muslimani mogu slobodno praktikovati svoju vjeru u budućnosti. Prvo što je Muhammed, a.s., uradio kada je došao u Medinu bila je izgradnja džamije i edukacija lokalnog stanovništva, što je i cilj mektebske pouke„ rekao je efendija Čavak.

Ispred džematskog odbora su istakli da imaju u planu na kraju mektebske godine organizovati zajedničku ekskurziju za svu djecu koja pohađaju mektebsku pouku, kako bi ih nagradili za ljubav koju gaje prema vjerskoj edukaciji i trud koji ulažu na tom polju.

F. Vojić

  • 0101