Logo

Učenje Kur'ana, najbolji lijek: Održana večer Kur'ana u Piljužićima

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

 

U džematu Piljužići, Medžlis IZ Tešanj, u nedjelju 26. oktobra 2014, godine, održana je večer Kur'ana. Program je organizovan u povodu nastupanja Nove hidžretske 1436 godine.

Ovim je okončana trodnevna manifestacija u povodu nove hidžretske godine. Imam džemata Piljužići Sadulah ef Salkanović je u petak na džumi govorio je o aktuelnom aspektu hidžretske godine, a istog dana održao predavanje o hidžri, nakon akšam namaza.

Za polaznike mektebske nastave upriličena je mala svečanost nakon mektebske nastave ,uz podjelu prigodnih poklon paketića.

Sjajna završnica obilježavanja Nove hidžretske godine u džematu Piljužići je bio program Večer Kur'ana. Ovakav događaj se u Piljužićima ne pamti. Učesnici su bili: Mustafa ef Pašić, hafiz Nermin Ibrahimović, Damir ef Hajdarević, Almir ef Salkanović, Behaija ef Seferović, hafiz Hamza ef Lavić, hafiz Hidajet ef Talić, hafiz Ahmed ef Bukvić, hafiz Omer ef Zulić, hafiz Nijaz ef Malagaić, Muhamed ef Kubat, hafiz Jahja ef Imamović.

''Učenje Kur`ana je najbolji lijek'', istako je dr Šefik Kurdić sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. On je u Piljužićima imao nadahnuto predavanje. Podsjetio je na aktuelne refleksije hidžre. Hidža je pokret, stalna transformacija muslimana ka boljem. To je stalno traganje za kreativnim rješenjima, planiranje, perspektiva. Pa iako ovoga imamo malo ili gotovo nikako pri sebi, ne treba odustajati od težnje da ove principe oživimo, da se za njih izborimo, istako je dr Kurdić.

Za džemat Piljužići početak novog hidžretskog perioda uz ''kur'ansku terapiju'' , kako je istakao dr Šefik Kurdić, sjajna je perspektiva. Ovo pitomo mjesto tešanjskog kraja, sa svojim čestitim i vrijednim džematlijama ostavlja zamke nerazumijevanja i nepovjerenja. Uz Allahovu dž.š pomoć, novi početak i nada za ozdravljenje priželjkuju se u Piljužićima i Tešnju.

Nakon programa koji je trajao više od dva sata, jaciju namaz je imamo hafiz Omer ef Zulić. Između ostalog, učio je kur 'anske ajete: '' O, vi koji vjerujete, ako se budete svjesno bojali Allaha, Allah će učiniti da razlikujete istinu od neistine i potraće vam vaša loša djela i oprostiće vam.

Allah je Blagodaran i Uzvišen.

Alma Hadžić

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.