Promo banner

A+ A A-

Programom putevima hidžre obilježena Nova hidžretska godina u Mrakovu-Ilijaš

U subotu, 25.10.2014. godine poslije akšam-namaza upriličen je prigodan program povodom Nove 1436. hidžretske godine. Program su izveli polaznici mektebske nastave mekteba Mrakovo uz pomoć učenika i svršenika medrese ovog džemata.

Sejid ef. Strika, imam džemata Mrakovo, izrazio je dobrodošlicu prisutnima te je, između ostalog, kazao: Spominjanje Poslanika, a.s., njegovih osobina i događaja poput hidžre bi trebalo učvrstiti srca vjernika na putu odanosti Gospodaru. Ako Uzvišeni Gospodar učvršćuje srce Poslanika, a.s., tako što mu govori kazivanja o prošlim poslanicima i njihovim narodima, onda naše kazivanje o Muhammedu, s.a.v.s., treba da učvrsti naša srca.

Nakon programa koji je sadržavao, između ostalog, tekstove koji govore o događajima neposredno i u toku same hidžre, prisutnima se obratio i gl. imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović.

Ferid ef. je prisutne podsjetio da Poslanik, a.s., nije napustio Mekku svojevoljno, već zato što je bio na to prinuđen. Poslanika, a.s., i druge muhadžire u Medini su dočekali ensarije, podijelili svoje kuće i svoje imetke sa muhadžirima te bi upravo to trebalo naučiti iz hidžre Poslanika, a.s. - da danas budemo pri ruci bratu kada mu pomoć bude potrebna.

Ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice nekim firmama i institucijama koje su se posebno istakle u gradnji pomoćnog vakufskog objekta uz džamiju u Mrakovu. Zahvalnice su dodijeljene: MIZ Sarajevo (dr. Ferid ef. Dautović), Općini Ilijaš (načelnik Akif Fazlić), firmi BH BAU (Bedro Hasanović), KJP "Rad" (Adem Šerak). Posebno priznanje je dr. Ferid ef. Dautović uručio Firdusu Hamzagiću, koji je dao veliki doprinos u izgradnji džamije i pomoćnog objekta uz džamiju u Mrakovu.

Nakon jacije-namaza džematlije, posebno oni najmlađi, obradovani su vatrometom.

  • 0101