Logo

Bajramska radost u austrijskom džematu Voralberg

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Bez obzira na fizičku udaljenost od domovine Bošnjaci koje okuplja Bošnjačko-muslimanska zajednica Voralberg Austrija, nisu zaboravili naše lijepe adete i običaje kada je u pitanju obilježavanje Kurban bajrama.

9-10-2014-voralberg

U nedjelju drugog dana Kurban bajrama Bošnjaci ovog, po broju malog ali po idejama i akcijama velikog džemata, priredili su manifestaciju „Bajram dođe mirišu avlije“. Na manifestaciji su bili i musafiri iz Bosne glavni imam Medžlisa IZ Kakanj mr.Sulejman ef. Čeliković u pratnji svojih imama kao i mladi interpretator ilahija i kasida Bilal Zukan. Voditeljica programa Vahida Haračić je prestavila musafire iz Bosne a zatim prestavila svoje mlade bulbule okupljene u horu „Đulistan“ koji su izveli par ilahija i drugih prelijepih sadržaja. Imam džemata Vekas ef. Haračić je također poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu i čestitao mubarek dane bajrama.

S obzirom da su u toku radovi na izgradnji islamskog centra koji je poprilično u poodmakloj fazi izgradnje, koordinator gradnje centra dipl.ing. Husejn Begić je upoznao prisutne o dinamici radova kao i do sada urađenom pozvavši sve prisutne da ostanu podrška i pomoć i u daljim radovima. Predsjednik džemata Fadil Čehajić je također poselamio prisutne. U svom nadahnutom obračanju i govoru gost predavać Sulejman ef. Čeliković je između ostalog istakao:“ Kurbanima učvrstimo naše porodične i prijateljske veze, ako nismo u prilici zaklati kurban, dajmo sadaku, ako ni to onda uputimo jedni drugima osmijeh jer i to je sadaka. I lijepa riječ je sadaka koja nam je danas potrebnija nego ikada. Pogledajmo šta se dešava u svijetu i kod nas, svijet je ispunjen negativnim nabojem i energijom i ako nam je ikada trebalo lijepi riječi, postupaka i razumijevanje jedni za druge onda je to danas i sad, a posebno u ovim mubarek danima. Jer treba da znamo da svak če biti pitan za svoje stanje, porodicu u kakvom stanju se nalazi , šta nam je sa djecom gdje su, u kome pravcu idu. Ako nađemo odgovore na ova pitanja onda je lakše naći i za to gdje ide naša zajednica, društvo. Mi se još uvijek bavimo drugima a nikako da se okrenemo sebi, popravimo svak pojedinačno sebe pa će Allah popraviti sve oko nas, jer On je taj koji mjenja stanja i popravlja onda kada se mi pojedinačno popravimo.“

Na kraju programa podjeljeni su i bajramski paketići čime je završena ova manifestacija.

Abdurahman Zukan

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.