A+ A A-

Teslić: Svečane hatme i mevlud u džematu Ružević

 

Mjesec august je mjesec mevluda u Tesliću. Povod ovih manifestacija je prisjećanje na otvorenja poslije rata obnovljenih džamija. Protekli vikend mevludi su proučeni u džematima Barići, Gomjenica i Ružević. Poseban mevludski program priređen je u Ruževiću u subotu 23. augusta 2014. odnosno 27. ševvala 1435. H. g. gdje se okupio veliki broj džematlija na obilježavanju desete godišnjice od otvorenja simbola ovog džemata, ruževačke džamije. Ovogodišnji mevlud bio je prilika za promociju novih učača Kur'an Časnog i njihov hatma ispit.

Svečanost je počela učenjem Jasin-i-šerifa od strane svršenika hatme, nakon čega je imam ovog džemata Enver ef. Gondžić sa velikim zadovoljstvom poselamio prisutne i predstavio trinaest polaznika mekteba koji proučiše svoju prvu hatmu. Bio je to veliki događaj za djecu, njihove roditelje, muallima ali i za sve prisutne.

Mevludi-šerif proučili su imami MIZ-e Teslić koji je bio popraćen sa nekoliko lijepih ilahija, tekbira i salavata koje je učio hor džemata Ružević.

Čast i zadovoljstvo nam je bilo što smo u ovom danu ugostili profesora Salih ef. Haušića, koji je rođen u ovom džematu a čiji je otac bio imam naše džamije više od četiri decenije, koji nam se obratio sa veoma lijepom besjedom.

Glavni imam Džafer ef. Gračić zahvalio se našem vaizu i uputio čestitke polaznicima, njihovim roditeljima i svim džematlijama na ovom velikom uspjehu.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu šehadetnama i nagrada koje je obezbijedio džemat uz pomoć donatora, a uručio ih je predsjednik Medžlisa Mujo Zukanović. Diplomom svršenika hatmenskog ispita u džematu Ružević okitili su se: Mahmutović Mirela, Stenaklić Dženita, Davarović Senid, Sivić Sanel, Davarović Adelisa, Zukić Almedina, Davarović Dženaida, Džilić Melisa, Hamidović Belmina, Mujkanović Šerifa-Sena, Gondžić Amina , Delić Lejla, Mušić Nejla.    

Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio naš mještanin Hajrudin ef. Delić imam džemata Mrkotić, MIZ-e Tešanj.

Svim svršenicima ovog ispita i njihovim roditeljima čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da im Kur'an bude uputa i vodič u njihovim životima.

Enver ef. Gondžić

  • 0101