A+ A A-

Proučena dova na dovištu kod Turbeta u džematu Vardište, MIZ-e Breza

 

U džematu Vardište, Medžlis Islamske zajednice Breza, proučen je tradicionalni mevlud i dova na dovištu kod Turbeta. Naime, svake godine prve nedjelje u mjesecu avgustu na ovom dovištu, u organizaciji džemata Vardište i Medžlisa Islamske zajednice Breza, uči se mevlud i dova. Zna se pouzdano da se učenje dove nijedne godine nije prekidalo od 1914., dakle od početka Prvog svjetskog rata, a učila se je i ranije jer je u ovom turbetu ukopan turski vojnik – asker, prilikom izvlačenja topova prema Bobovcu, prijestolnici Bosne. Naime, prilikom izvlačenja topova sa konjima jedan turski vojnik tu je umro i ukopan, te je na tom mjestu podignuto turbe tom šehidu. Ove godine na dovištu kod Turbeta, u nedjelju 03. 08. 2014. godine, okupilo se nekoliko stotina vjernika, koji su zajedno sa domaćinima džemata Vardište, predstavnicima Medžlisa IZ Breza, kao i gostima i ostalim imamima uputili zajedničku dovu na ovaj dan.

Kao gost predavač prisutnima se obratio Mensur ef. Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ-e Fojnica i Predsjednik Udruženja ilmijje.

Program je počeo učenjem ašereta koje je proučio Mirsad ef. Velić, a potom je prisutne poselamio i uputio dobrodošlicu svim gostima Nedžad ef. Botić imam džemata Vardište. Mevludski program izveli su imami  Medžlisa IZ-e Breza, kao i imami susjednih medžlisa i studenti FIN-a. Nakon prvog dijela programa, prisutnim vjernicima obratio se Mensur ef. Pašalić, koji je u svojoj besjedi pozitivno iznenađen ambijentom i velikom posjetom vjernika nadahnuto pričao ukazavši na kur'anske ajete o nama kao sinovima Ademovim gdje mi kao njegovi sinovi trebamo činiti zikr i šukr Allahu dž.š., jer Allah dž.š. kaže da je ljude i džinne stvorio samo da Allaha obožavaju, te o značaju svakodnevnog upućivanja dove našem Stvoritelju. Potom je slijedila dodjela zahvalnica istaknutim vakifima džamije u džematu Vardište, čija je dogradnja i renoviranje počela 2009. godine. Poslije je proučen kelime-zikr, a potom dova u kojoj je i zatražena Allahova pomoć za sve muslimane, a posebno za muslimane Palestine i Gaze. Dovu je proučio Hajrudin ef. Hašimović. Program je završen klanjanjem podne namaza. Dovište kod Turbeta je jedno od starijih dovišta  na prostoru ove regije gdje se intenzivno i stalno uči dova prve nedjelje u mjesecu avgustu.

Nedžad ef. Botić

  • 0101